null Surunauhat näkyviksi

Surunauhan solmintaa.

Surunauhan solmintaa.

Surunauhat näkyviksi

Ennen vanhaan Suomessakin oli tapana kantaa erityistä surunauhaa lähiomaisen kuoleman jälkeen. Se kertoi ympärillä oleville ihmisille ensisilmäyksellä surun läsnäolon. Nyky-yhteiskunnassa surunauhat ovat näkymättömissä ja menetys näkyy vain harvoin päällepäin.

Surunauha-yhdistys järjestää kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä 10.9. klo 11–14 Surunauhat näkyviksi! -tapahtuman Helsingin rautatientorilla. Tapahtumaa vietetään nyt seitsemättä kertaa. Tilaisuudella yhdistys haluaa kiinnittää huomiota suureen itsemurhien määrään maassamme, itsemurhien läheisille aiheuttamaan suruun ja tuskaan sekä itsemurhan tehneiden läheisten peräti nelinkertaiseksi kohonneeseen itsemurhariskiin.

Tilaisuudessa solmitaan surunauha jokaisen vuonna 2010 itsemurhaan kuolleen muistoksi.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi kuuluu maihin, joissa tehdään paljon itsemurhia. Erityisesti nuorten miesten itsemurhakuolleisuus on korkea. Miehet tekevät Suomessa itsemurhista miltei neljä viidesosaa ja naiset viidesosan. Alle 30-vuotiaista naisten osuus oli vuonna 2009 kuitenkin jo kolmannes. Vuosittain itsemurhia tehdään maassamme noin 1000. Ne järkyttävät noin 10 000 läheisen elämää.

Surunauha on vuonna 1997 perustettu yhdistys, joka tarjoaa vertaistukea itsemurhan kautta läheisensä menettäneille. Neljäntoista vuoden ajan yhdistys on taistellut häpeää, syyllisyyttä ja ennakkoluuloja vastaan. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.