null Suurmoskeijan valmistelu hiertää FOKUS ry:n hallitusta

Suurmoskeijan valmistelu hiertää FOKUS ry:n hallitusta

Useita kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry:n hallituksen jäseniä on eronnut.

Suurmoskeijan valmistelussa mukana olevan kristillisen Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry:n hallitus repeilee. Kymmenjäsenisestä hallituksesta neljä kertoi Kirkko ja kaupungille eronneensa tehtävästään. He eivät halua esiintyä nimillään.

Erojen osasyynä on Helsingin suurmoskeijahanke, johon suunniteltu arabirahoitus on herättänyt arvostelua julkisuudessa.
 

Näytti siltä, että suurmoskeijan rahoitus perustui sattumanvaraisesti jo olemassa oleviin tuttavuuksiin."
– FOKUS ry:n hallituksen entinen jäsen
 

– Uskontojen väliseen dialogiin keskittyneelle hyvin pienelle yhdistykselle suurmoskeija vaikuttaa yksinkertaisesti liian isolta palalta, arvioi eräs entinen FOKUS ry:n hallituksen jäsen.

Hänen mielestään moskeijahanketta ei alun alkaenkaan suunniteltu arvioimalla puhtaalta pöydältä, mitkä tahot siihen olisi saatava mukaan.

– Näytti siltä, että suurmoskeijan rahoitus perustui sattumanvaraisesti jo olemassa oleviin tuttavuuksiin, joita hallituksen puheenjohtaja Ilari Rantakari oli solminut pitkän diplomaattiuransa aikana. Kaikki eivät ole voineet enää seistä tämän toiminnan takana.
 

FOKUS ry:n sekava ja epäavoin toiminta ei ole se tapa, jolla haluan edetä. Se on mielestäni todella ongelmallinen."
– FOKUS ry:n hallituksen entinen jäsen
 

Viime toukokuussa Kotimaa24.fi kertoi, että suurmoskeijan suunnitteluun on osallistunut myös Helsingin Diakonissalaitos kutsuttuna asiantuntijana.

– Enää siitäkään ei ole kuulunut mitään.

 

Kyllä moskeijalle, mutta ei näin

Eräs hallituksesta eronnut ajattelee, että moskeijahankkeita on edistettävä voimakkaasti, jotta Suomen muslimien uskonnonvapaus toteutuisi. Kritiikin kohteena ovat menettelytavat.

– Haluan todella edistää moskeijoiden rakentamista Suomeen. Mutta FOKUS ry:n sekava ja epäavoin toiminta ei ole se tapa, jolla haluan edetä. Se on mielestäni todella ongelmallinen, hän sanoo.

Muiksi hallituksesta eroamisen syiksi mainittiin haastatteluissa aikapula, henkilökohtaiset syyt sekä tyytymättömyys hallituksen kokoustekniseen toimintatapaan.

– Minulla ei ollut riittävästi aikaa perehtyä niihin asioihin, joita hallitus käsitteli, sanoo useampikin entinen hallituksen jäsen.

– Itse olisin toivonut kokouksiin enemmän selkeyttä. Myöskään hallituksen kokousten pitäminen sähköpostilla ei sopinut minulle, sanoo yksi.
 

Rantakari: Ihan normaalia järjestömaailmassa

FOKUS ry:n hallituksen puheenjohtajan Ilari Rantakarin mukaan hallituksen jäsenten vaihtumisessa ei ole mitään poikkeuksellista.

– Ihmisten elämäntilanteet muuttuvat joskus nopeastikin. Monet esimerkiksi muuttavat toiselle paikkakunnalle, mikä saattaa pakottaa karsimaan luottamustoimia, Rantakari sanoo.

– Aikataulusyistä meillä on välillä haaste saada kokous päätösvaltaiseksi, ja silloin tällöin joudumme turvautumaan sähköpostikokouksiin, jotka ovat järjestömaailmassa tavallisia.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: