null Jan Vapaavuori: Suurmoskeija voisi kääntyä tavoitettaan vastaan

Moskeijan paikaksi on ehdotettu muun muassa Hanasaarta.

Moskeijan paikaksi on ehdotettu muun muassa Hanasaarta.

Jan Vapaavuori: Suurmoskeija voisi kääntyä tavoitettaan vastaan

Pormestariehdokas Jan Vapaavuori ottaa tuoreessa blogissaan kantaa Helsinkiin suunniteltuun suurmoskeijaan.

Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori ja vihreiden Anni Sinnemäki ottivat torstaina Ilta-Sanomien ISTV:n tentissä kantaa suurmoskeijaan. Kysymys tuli yleisöltä.

Vapaavuori kertoi väittelyssä, ettei kannata suurmoskeijaa riippumatta sen rahoittajasta. Sinnemäellä ei ollut asiaan lopullista kantaa, mutta periaatteessa moskeijan voisi hänen mielestään rakentaa. Sinnemäki muistutti, että Helsingissä on kolmisenkymmentä moskeijaa, joita ei ole rakennettu moskeijaksi.

Vapaavuori palasi aiheeseen perjantaina julkaistussa blogissaan. Hän totesi, että Suomessa ja Helsingissä on paljon islaminuskoisia, ja siksi täällä pitää olla myös moskeijoita.

"Suurmoskeija on kuitenkin eri asia. Pitää muistaa mittakaava. Suhteellisuudentaju on politiikassa aliarvostettu hyve. Ei kannata Helsinkiin Eiffel-torniakaan havitella," Vapaavuori kirjoittaa.

Vapaavuori ei usko, että suurmoskeija olisi edes islaminuskoisten etu, koska se provosoisi ja voisi pahimmillaan lietsoa vastakkainasettelua. Hän totesi ymmärtävänsä sen, että moskeijaa kannattavat haluavat edistää suvaitsevaisuutta, mutta pelkää, että kävisi päinvastoin.

Ei kannata Helsinkiin Eiffel-torniakaan havitella.

– Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori blogissaan

"Hanke voi kääntyä tavoitettaan vastaan. Jos se – kuten pelkään – provosoisi muukalaisvastaisia ryhmiä – joita meillä on aivan liikaa – ja jos se ei nauttisi laajojen kansanjoukkojen hyväksyntää, suvaitsevaisuus voisi jopa kärsiä ja vähentyä," pohtii Vapaavuori.

Vapaavuoren mukaan ratkaisuja löytyy, mutta niiden ei aina tarvitse olla suuria. Suurmoskeijakeskustelu on keskittynyt pitkälti sen rahoitukseen, mutta tämä ei ole asian ydin. Hän muistutti myös, että "suurmoskeijoista on usein tullut alustoja monille epäterveille ilmiöille", joita ei ole syytä kopioida Helsinkiin.

Kolme vastustaa, neljä kannattaa

Helsingin Sanomien pormestariehdokkaille esittämään kysymykseen "Helsinkiin voi rakentaa suurmoskeijan, jos siihen ei käytetä kaupungin tai valtion rahaa" vastasivat kriittisimmin perussuomalaisten Mika Raatikainen ja kristillisten Mika Ebeling. Jan Vapaavuori oli myös vastustajien joukossa, Sinnemäellä ei ollut mielipidettä.

Myönteisiä olivat keskustan Laura Kolbe, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, demarien Tuula Haatainen ja RKP:n Eva Biaudet. Viimeksi mainittu oli ainoana täysin samaa mieltä väitteen kanssa.

Helsinkiin on suunniteltu noin 3 000 neliön moskeijaa ja 15 000 neliön monitoimikeskusta. Paikoiksi on kaavailta Verkkosaarta, Pasilaa ja Kalasatamaa.

Suomen Muslimiliitto, Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ja Suomen Musliminaiset ovat olleet ajamassa hanketta, ja sitä varten on perustettu Oasis Foundation -niminen säätiö.

Eniten keskustelua ja epäluuloa on herättänyt, myös muslimien keskuudessa, hankkeen rahoitus.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: