null Sydänjuurten värähdyksiä

Sydänjuurten värähdyksiä

"Kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan kaikkien enkeliensä kanssa, hän istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle. Kaikki kansat kootaan hänen eteensä, ja hän erottaa ihmiset toisistaan, niin kuin paimen erottaa lampaat vuohista. Hän asettaa lampaat oikealle ja vuohet vasemmalle puolelleen." Matt. 25:31–33

Paimen ja lammaslauma kuuluvat tutuimpiin raamattuaiheisiin kuviin. Joskus paimen ja lampaat kulkevat vihreällä niityllä, joskus taas paimen johdattaa laumansa vuorilla olevaan luolaan suojaan. Paimen huolehtii laumastaan. Usein nuo kuvat huokuvat rauhaa, turvaa ja hyvää oloa.

Kirkkovuoden viimeisen sunnuntain kirkonmenoissa kuultavien tekstien paimen poikkeaa idyllisistä hyvän paimenen kuvista. Tuomiosunnuntain paimen toimii tuomarina ja erottelijana, joka jakaa lauman luokseen jääviin ja poismeneviin.

Yleensä tuomarin eteen joutuminen jännittää, pelottaa ja tuntuu kiusalliselta. Raamatun puhe viimeisestä tuomiosta kuulostaa jopa uhkaavalta. Tekemisten ja tekemättä jättämisten selvittäminen vetää vakavaksi. Eräs virren tekijä kuvaa tilannetta "sydänjuurten värähdykseksi". Näistä näkökulmista katsottuna tuntuu oudolta, että jotkut Raamatun ihmiset suorastaan odottivat tuomiopäivän tuloa.

Miksi näin? Kristinuskon ensimmäisten vuosikymmenten aikana kristityt eivät olleet kaikkialla turvassa. He saattoivat joutua uuden uskon takia omien läheistensä syrjimiksi. Aika ajoin heitä vainottiin ja painostettiin luopumaan uskosta.

Ei ole ihme, että näissä tilanteissa odotus oikeudenmukaisesta kohtelusta, oikeudenmukaisen tuomarin tulemisesta ja viimeisen tuomion toteutumisesta oli vahva. Kristuksen paluuseen liitetty lupaus uudesta ajasta, jota edelsi viimeinen tuomio porttina uuteen maailmaan, rohkaisi epäoikeudenmukaisuudesta kärsiviä ja antoi heille toivoa.

Tuomiosunnuntain sanomassa on uhkan tuntuisuudesta huolimatta toivon sanoma kaikille kärsimyksien, toivottomuuden ja ahdistusten keskellä eläville tänäänkin.

Ensi sunnuntai on tuomiosunnuntai. Sen aihe on Kristus, kaikkeuden Herra. Alttarilla on vihreä liina ja kaksi kynttilää.
Päivän raamatuntekstit ovat Ps. 143:1–10, Dan. 12:1–3, Ilm. 20:11–21:1 ja Matt. 25:31–46.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.