null Symbolit selviksi 3/5: Pääkallo ja reisiluut

Pääkallo ja reisiluut. Vanha kuolemansymboliikka koristaa kaduilla nykyään nuorten asusteita. Kuva: Hans Eiskonen

Pääkallo ja reisiluut. Vanha kuolemansymboliikka koristaa kaduilla nykyään nuorten asusteita. Kuva: Hans Eiskonen

Symbolit selviksi 3/5: Pääkallo ja reisiluut

Aadamin hauta nahkatakissa. Harva nuori tietää kantavansa rotsissaan ikivanhoja kristillisiä tunnuksia.

Pääkallo ja reisiluut näkyvät katukuvassa. Niitä on tatuointeina, rock-henkisten nahkatakkien lisävarusteina ja jopa sympaattisina, hymyilevinä kuvioina nuorten asusteissa. Sama kuvio etiketissä varoittaa tappavasta myrkystä.

Kristinusko levitti taiteen avulla pääkallo ja reisiluut -symbolin laajalle. Kristityillekin pääkallo kertoo toki kuolemasta. Pelastususkonnossa kuolema nähdään kuitenkin positiivisempana, sillä kuolema on mahdollisuus.

Kristillisessä taiteessa pääkalloa näkee Magdalan Marian tai Pyhän Hieronymoksen kädessä tai asetelmissa. Näissä se merkitsee enemmän katumusta kuin kuolemaa. Läntisen kirkon käsityksen mukaan Magdalan Maria oli se Raamatun syntinen nainen, joka sai pelastuksen katumuksen kautta.

Kirkkoisä Hieronymos, ensimmäisen latinankielisen raamatunkäännöksen eli Vulgatan tekijä, on usein tauluissa pääkallo sylissään. Hieronymos vetäytyi Lähi-idän perinteen mukaan aavikolle etsimään Jumalaa. Kuten Jeesus myös hän kohtasi siellä Kiusaajan. Katumusharjoitusten kautta hänelle tarjoutui mahdollisuus Kiusaajan voittamiseen.

1600-luvun asetelmakuvien myötä muistutusta kuolemasta ja katumuksesta tarjottiin hollantilaisten porvarien huoneiden seinillä asetelmissa, joissa oli kukkien ja hedelmien joukossa pääkallo.

Pääkallo ja reisiluut -yhdistelmään törmää katsoessaan kuvataiteessa ristiinnaulitun Jeesuksen jalkojen alapuolelle. Kristilliseen mytologiaan kuuluu pyhä ristinlegenda, jonka mukaan Jeesus ristiinnaulittiin samaan paikkaan, mihin Aadam oli haudattu. Aadamin luut ristin juurella muistuttavat Vanhan Aadamin, armottoman ihmisen, kuolemasta, sillä uusi Aadam eli Kristus tarjoaa pelastuksen ja voiton kuolemasta omalla ristinkuolemallaan.

Pitäisikö pysäyttää kadulla kulkeva rokkari ja kysyä: miksi kannat Aadamin haudan tunnuksia?

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: