null Arvio: Magdalan Maria saa uuden mahdollisuuden

Hyvä elämä

Arvio: Magdalan Maria saa uuden mahdollisuuden

Uusi elokuva kertoo Jeesuksen lähimpiin oppilaisiin kuuluneen naisen tarinan.

Itseään etsivä nuori nainen kamppailee perheensä ja yhteisönsä odotuksia vastaan. Hämmentynyt perhe uskoo, että naisessa on riivaaja, ja kutsuu avuksi seudulla kiertävän parantajan ja manaajan.

Garth Davisin ohjaama elokuva Maria Magdaleena kertoo tutun Raamatun kertomuksen naisen näkökulmasta. Lähtökohtana on varhainen kristillinen perimätieto, jonka mukaan Jeesus Nasaretilaisen lähimpään piiriin kuulunut Magdalan Maria oli ensimmäinen, jolle Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen.

Keskiajan kirkollinen perinne yhdisti Marian syntejään katuvaan naiseen, jonka kerrotaan voidelleen Jeesuksen jalat. Myöhemmin teologien hurskas mielikuvitus teki hänestä entisen prostituoidun ja tuotti tarkkoja kuvauksia hänen syntisestä elämästään.

Henkilöhahmojen kautta käsitellään ajankohtaisia teemoja kuten naisvihaa ja poliittista radikalisoitumista.

Myyttien varjosta apostoliksi

Populaarikulttuuri korotti Marian Jeesuksen rakastetuksi ja puolisoksi. Nikos Kazantzákisin romaanista Viimeinen kiusaus ja Dan Brownin Da Vinci -koodista tehdyt elokuvat nostivat teeman valkokankaalle.

Sen enempää Magdalan Marian syntinen elämä kuin romanttinen suhde Jeesukseen eivät saa tukea yhdestäkään antiikin ajan tekstistä.

Jäljittäessään Marian historiallista hahmoa Maria Magdaleenan tekijät keskustelivat tutkijoiden, pappien ja rabbien kanssa. Yksikään asiantuntija ei kyseenalaistanut Marian keskeistä asemaa varhaisessa Jeesus-liikkeessä.

Elokuvassa Maria on yksi Jeesuksen lähettämistä apostoleista.

Helen Edmunsonin ja Philippa Goslettin käsikirjoitus on saanut inspiraatiota Egyptissä toisella vuosisadalla syntyneestä Marian evankeliumista, jonka osittain säilynyt käsikirjoitus löydettiin 1800-luvulla. Siinä Magdalan Maria kuvataan Jeesuksen suosikkioppilaaksi, jota miesopetuslapset kadehtivat.

Elokuvan tekijöiden uskonhyppy

Tarinan historiallisena kehyksenä on Rooman miehitys ensimmäisen vuosisadan Palestiinassa. Poliittinen kapina tiivistyy messiasodotuksiin, jotka merkitsevät Jerusalemiin vaeltavalle Jeesukselle kasvavaa uhkaa.

Henkilöhahmojen kautta käsitellään ajankohtaisia teemoja kuten naisvihaa ja poliittista radikalisoitumista. Läpäiseväksi teemaksi nousee ihmisen tarve tulla nähdyksi. Davisin intuitiivinen ohjaus antaa pääosia esittäville Rooney Maralle (Maria) ja Joaquin Phoenixille (Jeesus) psykologista uskottavuutta.

Vaikka tekijöiden lähtökohdat eivät ole uskonnollisia, he uskaltavat tehdä ”uskonhypyn” ja luottaa siihen, että vilpitön hengellinen kaipuu riittää päähenkilön kantavaksi motiiviksi.

Siksi Maria Magdalena on tärkeä elokuva.

Toista video

Muokattu 12.3.: traileri vaihdettu ja elokuvan nimi muutettu suomenkieliseksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.