null Symbolit selviksi 4/5: Punainen väri

Varo! Punainen väri symboloi Martti Lutherille kirkkovaltion halveksittua rikkautta, minkä vuoksi yksinkertaiseen elämään luottavien protestanttien oli syytä kaihtaa kyseistä väriä. Kuva: Hans Eiskonen

Varo! Punainen väri symboloi Martti Lutherille kirkkovaltion halveksittua rikkautta, minkä vuoksi yksinkertaiseen elämään luottavien protestanttien oli syytä kaihtaa kyseistä väriä. Kuva: Hans Eiskonen

Hyvä elämä

Symbolit selviksi 4/5: Punainen väri

Punainen on symboloinut Euroopassa pitkään kiellettyä ja halveksittua.

Meille on selvää, että punaisen valon kohdalla kannattaa pysähtyä. Vihreä ja keltainenkin valo ovat ymmärrettävissä. Symbolien sanoma ei kuitenkaan ole itsestään selvä. Värit ja symbolit merkitsevät aina sitä, mitä niiden sovitaan tarkoittavan.

Keltaisen värihistoriallinen symboliikka liittyy epäluotettavuuteen. Keltaiseen ei voi luottaa: paras siis odotella tekemättä mitään. Keltaista väriä halveksuttiin keskiajan Euroopassa, sehän yritti jäljitellä kultaa olematta sitä. Keltainen on siis pettureiden väri. Juudas Iskariot sai pukeutua taiteessa aina keltaiseen viittaan.

Ennen teollisten värien tuloa oli vihreän värin kanssa kaikki puhdasta tuuria. Muut värit tehtiin mineraaleista ja ne pitivät hyvin joka pinnalla, mutta vihreä valmistettiin kasveista. Vihreän pitäminen oli Herran kädessä. Joskus onnistui, toisinaan ei. Siitä tuli siis onnen ja toivon symboli. Vihreän valon palaessa on suurin mahdollisuus ylittää katu joutumatta kenenkään alle.

Punainen väri on ollut suosittu vuosisatoja. Punainen on viitannut Pyhään Henkeen ja paavin hoviin. Paavin hovissa käytettiin antiikin Roomalta perityn tavan mukaan ylhäisille kuuluvia punaisia vaatteita. Punaiseen kuului mielleyhtymänä rikkaus ja ylellisyys.

Kirkkovaltion yletöntä rikkautta vastaan taistellut reformaattori Martti Luther ilmaisikin selvästi, että yksinkertaiseen elämään luottavien protestanttien on syytä pukeutua muuhun väriin kuin punaiseen.

Punaisesta tuli kielletty ja halveksittu, synnin väri. Prostituoiduille tuli tavaksi käyttää punaisia sukkia, ja kurtisaanien kortteleita alettiin kutsua punaisten lyhtyjen alueiksi. Kielletyn assosiaatio punaiseen väriin tuli niin vahvaksi, että vielä 1960-luvun Ranskassa ei saanut mennä kouluun punaisissa vaatteissa.

Yhä edelleen tiedämme: punainen liikennevalo kieltää ja varoittaa. Ei kannata edetä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taiteilija Hannu Sillanpää haluaa antaa katsojalle meditatiivisen kokemuksen – värit liittyvät minuuteen ja pyhyyteen

Ajankohtaista Hengellisyys

Taiteilija tavoittelee sitä, että maalattujen väripintojen raja-alueille syntyy väreilevää liikettä, joka pysäyttää katsojan mielen.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.