Symbolit selviksi 5/5: Omena
Omena-symboli viittaa yhtä lailla luomiskertomukseen ja tietokoneen keksijään.
Omena on paljon käytetty symbolikuva eurooppalaisessa, kristillisessä kulttuurissa.Kukapa meistä ei muistaisi Eevan Aadamille tarjoamaa omenaa, sadun Lumikille annettua omenaa tai Wilhelm Telliä, joka ampui omenan poikansa pään päältä? Nykyään Apple-yhtiön omenan tuntevat kaikki.
Omenasymboli yhdistää kulttuurihistoriassamme monta näkökulmaa. Sen pyöreä muoto on vanha maailmankaikkeuden symboli. Keskiajalla omenaan yhdistyi ajatus seksuaalisuudesta ja naisen rinnoista, ja Neitsyt Maria ja lapsi -kuvissa Jeesuksen kädessä on usein omena. Omena esiintyy 1300-luvulta lähtien useimmissa syntiinlankeemusta käsittelevissä kuvissa. Sitä ennen hyvän ja pahan tiedon puun hedelmä oli kuvattu viikunana, sillä Raamatussa kerrotaan Aadamin ja Eevan heti syntiinlankeemuksen jälkeen peittäneen itsensä viikunanlehdillä alastomuuttaan häveten. Myöhemmin Raamatun tekstejä käännettäessä latinaksi käytettiin sanaa malus, joka kääntyy sekä pahaksi että omenaksi.
Apple-yhtiön ensimmäinen, historiallinen logo oli kuva Isaac Newtonista puun alla omena vieressään. Hänenhän kerrotaan keksineen painovoiman ihmetellessään, miksi omena tipahtaa aina suoraan alas. Logo oli liian täynnä yksityiskohtia, joten Newton sai lähteä. Omena jäi.
Maailman ensimmäisen tietokoneen keksijä, matemaattinen nero Alan Turing, teki itsemurhan 42-vuotiaana vuonna 1954 ruiskuttamalla myrkkyä omenaan ja haukkaamalla siitä palan. Hänen kohtalokseen koituivat puritaanisen Englannin homokielteisyys mutta myös taakka toisen maailmansodan ajoilta, jolloin hän oli joutunut päättämään ihmiskohtaloista. Hän jos joku tiesi, että tiedolla pystyy sekä hyvään että pahaan.
Applen tietokoneet kunnioittavat puraistulla omenalla tietokoneen isää sekä muistuttavat luomiskertomuksen symboliikasta. Kun käytän tietoa ja tietokonetta, vastuu on minulla. Hyvän ja pahan tiedon puu on näppäimistön alla.
Sarja päättyy.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Juha Solantie hoitaa ’’paratiisin hedelmien tarhaansa’’ tieteellisellä otteella – Avoimet puutarhat -tapahtumaan osallistuvalla pihalla näkyy ilmastonmuutokseen varautuminen
Hyvä elämäHelsingin Pirkkolassa asuvalle insinöörille hedelmäpuiden kasvatus antaa vastapainoa työlle. Sunnuntaina muutkin pääsevät näkemään, kuinka aprikoosit ja päärynät kasvavat Suomessa.