null Synnyttäjän tukena

Doula Heidi Pietilän käsiin tarttuu vastasyntyneen vauvan tuoksu.

Doula Heidi Pietilän käsiin tarttuu vastasyntyneen vauvan tuoksu.

Synnyttäjän tukena

Heidi Pietilä, 28, on toiminut doulana eli synnyttäjän tukihenkilönä yhdessätoista synnytyksessä. Viimeksi Heidi oli mukana saattamassa maailmaan kaksosia. Helsingin ensikoti -yhdistyksen doulatoiminta on tarkoitettu kaikille pääkaupunkiseudulla tai sen ympäristössä asuville äideille.

Doulaa pyydetään mukaan synnytykseen eri syistä. Lasta odottava äiti voi olla yksin omasta valinnastaan tai hän on saattanut jäädä yllättäen yksin. Voi myös olla, että syntyvän lapsen isä ei syystä tai toisesta voi tai halua osallistua synnytykseen. Doula voi olla mukana synnytyksessä myös yhdessä lapsen isän kanssa.

Rauhallinen doula

Heidi kuuli doulatoiminnasta ollessaan lähihoitajaopiskelijana vierailulla Ensi- ja turvakotien liitossa.

— Kiinnostuin toiminnasta heti. Odotin silloin esikoistani. Lähdin mukaan toimintaan, kun esikoiseni oli vajaan vuoden ikäinen. Ensimmäisen tukisuhteeni solmin odottavan äidin kanssa syksyllä 2004, Heidi kertoo.

Lastenhoitajana päiväkodissa työskentelevä Heidi kertoo haaveilleensa lapsena kätilön ammatista. Hän kuvaa itseään rauhalliseksi.

— Hätäilevä doula saisi varmasti synnyttävän äidin hermostumaan, Heidi miettii.

Helsingin ensikoti -yhdistyksen välittämän doulan palvelut maksavat 42 euroa. Summalla korvataan doulan matka- ja ruokailukuluja. Yleensä tämä tapaa odottavan äidin kerran tai kahdesti ennen synnytystä ja kerran synnytyksen jälkeen.

Moni toivoo, että doula olisi itse raskauden ja synnytyksen kokenut äiti. Heidin mielestä omat synnytyskokemukset ovat olleet hyödyksi tehtävässä.

— Osaan esimerkiksi kertoa, miltä epiduraalipuudutuksen saaminen tuntuu.

— Usein äidit kysyvät omista synnytyksistäni, mutta pyrin pitämään omat kokemukseni taka-alalla. Synnytysjakkaran käyttöä olen kyllä vähän mainostanut. Olen sanonut, että sitä kannattaa ainakin kokeilla.

Vauva syntyi, hevi soi

Doulan tehtävä on olla synnyttäjän tukena.

— Tarvittaessa voin toimia tulkkina äidin ja kätilön välillä. Voin esimerkiksi kertoa äidin toiveista kätilölle, jos hän ei siihen itse pysty. Voi auttaa myös silloin, jos äiti ei ymmärrä, mitä kätilö tarkoittaa.

Joskus odottavalla äidillä saattaa olla mukanaan perusteellinen kirjallinen suunnitelma synnytyksen kulusta.

— Silloin doulan tehtävä on muistuttaa, että synnytyksessä kaikki ei aina mene etukäteissuunnitelmien mukaan, Heidi sanoo.

Doula voi synnytyksen aikana hieroa äitiä, pitää kädestä kiinni ja muistuttaa äitiä rentoutumaan supistusten välillä.

— Jos äitiä pelottaa, yritän ohjata hänen ajatuksensa tilanteeseen, jolloin synnytys on jo ohi. Kivun kanssa pärjää paremmin, kun muistaa että se on ohimenevää. Kipu tulee ja menee, Heidi sanoo.

Hän on vinkannut äideille, että synnytyssaliin voi ottaa mieleistään musiikkia mukaan. Eräs vauva syntyi hevimusiikin soidessa.

— Kukaan äiti ei ole synnytyksessä huutanut minulle tai käskenyt poistumaan, vaikka olen sanonut, että niinkin saa tehdä, Heidi sanoo.

”Kumpi tuli?”

Vapaaehtoiseksi doulaksi ryhtyminen ei edellytä minkään kurssin käymistä, kiinnostus tehtävään riittää. Kuukausittaisissa tapaamisissa doulat ovat saaneet tietoa raskaudesta, synnytyksestä ja vauvanhoidosta sekä tehneet vierailuja synnytysosastoille.

— Kerran eräs kätilö kertoi meille vyöhyketerapiasta, Heidi kertoo.

Heidin omaan perheeseen kuuluvat aviopuoliso, 8-vuotias poika ja 5-vuotias tytär. Perhe rakentaa parhaillaan omakotitaloa Korsoon. Kun Heidi palaa synnytyssairaalasta kotiin, tytär saattaa kysyä äidiltä ”kumpi tuli?”. Joskus kun Heidi tulee synnytyksestä kotiin illalla, unta voi olla vaikea saada.

— Silloin synnytys on vielä niin tuoreessa muistissa ja käsissä on pienen vauvan tuoksu.

Joskus Heidi on saanut doulana kunnian leikata syntyneen vauvan napanuoran. Syntymän hetki herkistää Heidin joka kerta.

— Äidin ja mahdollisesti mukana olevan isän tunteet tarttuvat myös minuun.

Tarvittaessa Doula antaa neuvoja myös imetyksestä. Heidiltä on myös kysytty, mitä tarvikkeita ja vaatteita vastasyntyneelle pitäisi etukäteen hankkia.

— Riittää, kun vauvalle on jonkin verran vaatteita ja kotimatkaa varten turvakaukalo. Kaiken muun ehtii hankkia myöhemminkin, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.