null Syntyikö sopu?

Syntyikö sopu?

Piispat ja joukko herätysliikejärjestöjä ovat saaneet aikaan yhteisen tahdonilmauksen, joka näyttäisi vievän terävimmän kärjen naispappeuskiistasta.

Tosin kiista on suurempi julkisuudessa kuin todellisuudessa, sillä suurimmassa osassa seurakuntia naispappeuden vastustus on marginaali-ilmiö. Esimerkiksi Vantaalla naisten pappeus on itsestäänselvää. Muutamilla paikkakunnilla, joissa erityisesti evankelisella herätysliikkeellä on vahva asema ja värikkäitä persoonia, tilanne on kuitenkin kärjistynyt ja noussut valtakunnallisiin otsikoihin. Toivon mukaan nyt aikaan saatu yhteinen tahdonilmaisu siirtää nämä kiistat historiaan. Tosin mukana eivät ole kaikki naispappeutta vastustavat liikkeet, kuten Paavalin synodi ja Luther-säätiö, joka on käytännössä perustanut omia tosiuskovien seurakuntiaan eri puolille Suomea.

Yhteisen tahdonilmaisun ydin on, että toimiessaan yhteistyössä seurakunnan kanssa herätysliikkeet toimivat seurakunnan ehdoilla ja kunnioittavat kirkon vuonna 1986 tekemää naisten pappeuden hyväksyvää päätöstä. Seurakunta on siis isäntä, eikä naispappeutta vastustava järjestö voi esimerkiksi vaatia siltä työvuorojärjestelyä, jonka mukaan herätysliikkeen kirkkopyhässä ei olisi läsnä naispappia. Tällainen olisi sukupuolisyrjintää, joka on kirkossa kielletty, kuten muuallakin yhteiskunnassa.

Kirkko kuitenkin tunnustaa sen, että sillä on jäseniä, jotka eivät vakaumuksensa vuoksi hyväksy naispappeutta. Ketään ei pakoteta luopumaan kannastaan — miten voitaisiinkaan — mutta toisin ajattelevienkin on käyttäydyttävä korrektisti. Kun näin toimitaan, herätysliikkeet voivat olla osa kirkkoa ja tuoda siihen paljon hyvää rikkaasta hengellisestä perinteestään.

Aika näyttää, miten nämä periaatteet käytännössä toimivat. Osalla naispappeutta vastustavista miespapeista on ollut tärkeää, että vakaumus näkyy käytännön toimintana eli jäämisenä pois jumalanpalveluksista, joissa nainen on pappina. Näin ilmeisesti voi edelleen toimia, mutta mitään ehtoja sille, että seurakunta ottaisi vakaumuksen etukäteen huomioon ei voi asettaa. Seurakunta päättää ja vierailija miettii, voiko toimia sen mukaan vai jääkö tilaisuus pitämättä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.