null Syrjitty sairas

Syrjitty sairas

Kun Jeesus oli parantanut spitaalisen, hän kehotti miestä näyttämään itsensä papille, jotta tämä saisi todistuksen parantumisestaan. Muuten asiasta piti olla hiljaa. Mies kuitenkin levitti tietoa eteenpäin. Jeesuksen maine kasvoi niin, että hänen oli pakko pysytellä syrjäseuduilla. (Markuksen evankeliumin 1. luku)

Spitaali johti yhteisöstä eristämiseen. Tuntuuko kokemus tutulta, järjestöpäällikkö Sini Pasanen hiv-potilaiden ja heidän läheistensä etujärjestöstä Positiivisesta?

— Moni ei uskalla kertoa hiv-tartunnastaan, koska pelkää, että hänet eristetään yhteisöstä. Vielä 25 vuotta sitten hiv-positiiviset haluttiin eristää saarelle. Hiv liitetään synnilliseen elämään, varsinkin kun kyseessä on myös seksiteitse tarttuva tauti. Usein oletetaan, että hiv näkyy päälle. Vai haluaisimmeko sen näkyvän päällepäin, jotta voisimme luokitella ja eristää siihen sairastuneita vielä enemmän?

Miksi nettisivuillanne ei näy nimiä?

— On helpompi elää ja toimia arjessa, kun ei tarvitse olla julkisesti hiv-positiivinen. Aluksi on myös helpompi jakaa kokemuksia tuntemattomana tuntemattomien kanssa.

Miten syrjintää voitaisiin vähentää?

— Syrjintää ilmenee monilla elämänalueilla, kuten rajoituksina matkustaa joihinkin maihin, työn saamisessa ja hammaslääkärille pääsemisessä. Työpaikan kahvipöydässä kerrotut hiv-aiheiset vitsit eivät välttämättä ole hauskoja hiv-positiivisten mielestä. Toisinaan syrjintä voi olla hiv-positiivisen itsesyrjintää, joka johtuu suurimmaksi osaksi pelosta kohdata yhteiskunnassa vallitsevia asenteita.

— Useimmiten oikea ja asiallinen tieto helpottaa asenneongelmissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.