null T-rex karkaa kehästä

Haastaja kehässä. Showpainija StarBuck (Michael Majalahti) otteli Ricky Vendettaa vastaan Helsingin urheilutalossa helmikuussa 2015.

Haastaja kehässä. Showpainija StarBuck (Michael Majalahti) otteli Ricky Vendettaa vastaan Helsingin urheilutalossa helmikuussa 2015.

T-rex karkaa kehästä

Michael Majalahti, 41, tunnetaan ulkomaita myöten StarBuck-showpainijana. Harva tietää hänen uskostaan.

Mikä ihmispyssy. Jeesus-habituksen omaava mies laukoo pöytään toinen toistaan tyrmäävämpiä mielipiteitä: Siitä saat jähmettynyt kirkko, pow! Ja siitä sinulle teknologiaan takertunut nykynuoriso, mies jyrisee oikean koukun voimalla.
Espoolainen showpainija, artisti, taiteilija ja juontaja Michael Majalahti ei säästele sanansäiläänsä.
Haastattelu tehdään kauppakeskus Ison omenan kahvilassa. Matkalla kohtauspaikalle Majalahti on kiinnittänyt huomiota nuoriin, joiden huomio puolestaan on kiinnittynyt täysin kännyköihin.
"Me eletään Google-kulttuurissa, jossa tieto, ruoka, kaikki pitää saada nopeasti. Porukka on nykyään lyhytjännitteistä. Ne ei ymmärrä, että sun elämä ei ole sun älypuhelin. Eikös tällainen ole yhtä lailla riippuvuus, pahe.

Voi sanoa, että olen dinosaurus nykypäivässä, liian stereotyyppinen mies modernin miehen rinnalla.

Vahvat mielipiteet eivät tee kuitenkaan Majalahdesta vakavaa. Itseironiaa löytyy, ja siitä on todisteena muun muassa roast-tapahtuma viime vuodelta. Siinä miehen lähipiiri grillasi, eli humoristisesti piikitteli yleisön edessä Majalahtea 20-vuotispainiuran kunniaksi.
Majalahti tietää tarkkaan, mistä hänelle kuittaillaan.
"Voi sanoa, että olen dinosaurus nykypäivässä, liian stereotyyppinen mies modernin miehen rinnalla."
Luonnehdinta on osuva myös siksi, että Majalahti on piirtänyt lapsille suunnatun Hevisaurus-yhtyeen hahmot.

Paini veti puoleensa

Majalahden elämä muuttui, kun hän päätti 18-vuotiaana ylittää itsensä, tehdä itsestään jotakin. Hän asui vielä Calgaryssa, kun 19-vuotiaana uskaltautui showpainin pariin. Hän pääsi painiorganisaation listoille aluksi äänensä ansiosta. Ennen omia matsejaan mies selosti painia televisiossa ja kehässä.
"Alkukuukausina tärisin Toyotan ratissa, kun ajoin matseihin. Jännitti niin pahasti. Olin aika pelokas, mutta sitten päätin, etten enää elä pelon tai muiden rajoittavien tunteiden varjossa. Halusin olla vahva, ja tie painiin, intohimooni, oli avain."
Majalahden perhe palasi Suomeen vuoden 1996 laman vuoksi. Lama runteli erityisesti Kanadan itäosaa. Helluntaiseurakuntaan kuuluvat Michaelin vanhemmat olivat muuttaneet Kanadaan vuonna 1972, sillä Michaelin isälle tarjoutui sieltä työ suomalaissiirtolaisten pastorina.
"Isäni koki kuitenkin loppuun palamisen työssään ja otti sapattivapaata, jonka piti kestää puolisen vuotta. Silloin työni oli osa-aikaista, ja siksi en olisi voinut elää omillani, joten muutin hetkeksi Suomeen vanhempieni kanssa."

Suomessa olen huomannut, että vaikka sä uskot Kristukseen, niin sä et puhu sitä julki kenellekään. Mikä ihmeen fobia tämä tällainen on?

Kukapa olisi silloin arvannut, kuinka pitkäksi kotvanen Suomessa venähtää. Nyt mies on asunut täällä jo yli 18 vuotta, kuten hänen perheensäkin.
Michael Majalahti kuulostaa saarnaajalta, mutta kutsumusta saarnamieheksi ei ole. Hän painottaa, että ei ole uskonnollinen eikä halua kuulua minkään telttakatoksen alle. Ärräpäät lentävät usein, eikä Majalahti koe olevansa kirkkoihminen. Hän uskoo, mutta ei ole uskonnollinen.

Miestä kastroidaan julkisesti

"Nykypäivänä miehen odotetaan edustavan pehmeitä arvoja. Kaikki särmä pitäisi riisua. Mies ei enää saisi olla perheen pää, vaan se on kauhistus tässä tasa-arvoyhteiskunnassa. Raamatussakin sanotaan, että mies luotiin ensin ja sitten nainen ja siksi vaimot ovat alamaisia miehille, mutta jos nyt näin sanoo, tituleerataan sinut hirveäksi sovinistiksi. Mutta ei se ole sovinismia, jos mies tahtoo kantaa vastuun. Ja usein naiset hakevat miehestä tätä vankkaa turvakalliota."
Majalahti kokee, että yhteiskunta ja eritoten media kastroi perinteisen miehen.
"Selkeästi miehen rooli pyritään luomaan uudelleen, ja se on tragedia, joka vaikuttaa parisuhteisiin. Jos mies ei koe olevansa suhteessa mies, ei se siihen jää. Et voi odottaa, että mies on eläin sängyssä ja lapanen arjessa."
Perhekäsitys omaksutaan usein lapsuudessa, ja niin myös Majalahtien kotona. Isä oli selkeästi perheen pää, miehen ja naisen perinteisiä rooleja kunnioitettiin.
Majalahden mielestä toisinajattelijan on hyvin haastavaa olla Suomessa.
"Se on täällä synti. Saat olla mitä mieltä haluat, mutta ole siitä hiljaa. Porukka ei uskalla puhua auki henkilökohtaisia uskomuksiaan."
Esimerkkinä Majalahti mainitsee uskon tunnustamisen.
"Suomessa olen huomannut, että vaikka sä uskot Kristukseen, niin sä et puhu sitä julki kenellekään. Mikä ihmeen fobia tämä tällainen on?"
Heti perään Majalahti lainaa apostoli Paavalia: "'Jos te tunnustatte herran Jeesuksen Kristuksen herraksi suullanne ja uskotte sydämessänne, että Jumala on hänet herättänyt kuolleista, te pelastutte.' Se on one-two punch, yhdessä lauseessa iskee sekä vasen että oikea suora."

Kuin hyvä manageri

StarBuck on noussut kehään. Kamppailija ei suostu pysymään maassa, vaan taistelee. Sitä on elämä: taistelua loppuun saakka.
"Elävä usko on sydämen vakaumus Kristukseen pelastajana ja Herrana. Se on sitä, että päivittäisessä taivalluksessa kulkee Luojansa kanssa ja pyytää tätä ohjaamaan elämää, kuten hyvä manageri tekisi."
Raamatullisten periaatteiden mukaan eläminen on helpommin sanottu kuin tehty.
"Joskus mokaa, mutta pääasia on, että tiputtuaan ratsailta nousee aina takaisin satulaan. Kyse ei ole lankeemuksesta, vaan siitä, että nousee joka kerta."

Ego pitää hallita

Showpainija matkaa ajatuksissaan Jeesuksen aikaan ja tulkintaan, miten Jeesus toivoi elämää elettävän. Hän oli yksinäinen susi, vapautuksen sanomallaan kapinallinen.
Majalahden painipersoona StarBuck esiintyy kehässä milloin missäkin päin maailmaa. Michael Majalahti kuvailee, että alter ego ei eroa hirveästi miehen peruspersoonasta, ja menestyäkseen taiteilijalla pitää olla egoa.
Välillä mietin, elääkö rooli myös arjessa, sillä jotkut kehäketun vastauksista tuntuvat provokatiivisilta.
"Mutta ego on hallittavissa, ja se pitää pystyä hallitsemaan, jotta tulet ihmisten kanssa toimeen. En elä julkista minääni arjessa."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.