null Tähteä seuraamassa

Tähteä seuraamassa

Taivaalle nousi outo tähti. Se oli idän viisaille miehille merkki siitä, että kuningas oli syntynyt. Miehet seurasivat tähteä, joka opasti heidät Betlehemiin. Siellä he osoittivat kunnioitustaan vastasyntyneelle Jeesus-lapselle ja palasivat sitten omaan maahansa. (Matteuksen evankeliumin 2. luku)

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja, millainen oli tuon ajan oppineiden tietämys tähtitaivaasta?

— Kyllä he taivaan kirkkaat kiintotähdet hyvin tunsivat ja seurasivat myös tarkoin planeettojen liikkeitä taivaalla. Eli jos taivaalla tapahtui jotain odottamatonta, se noteerattiin kyllä — jo pelkästään sen vuoksi, että laiska tähdistäennustaja saattoi joutua korvaamaan hengellään huolimattomuutensa, kun tuli antaneeksi kuninkaalle huonoksi osoittautuneita neuvoja.

Voiko taivaalle yhtäkkiä syntyä tähdeksi tulkittava valoilmiö, joka liikkuu?

— Ikävä juttu hyvän tarinan kannalta, mutta ei. Ainoa tieteen tuntema taivaalle ilmestyvä uusi valo, joka vielä liikkuukin, on pyrstötähti, ja sellaisen itämaan tietäjät olisivat kyllä tunnistaneet. Kirjassa toisensa jälkeen on yritetty selittää tieteelliseltä kannalta, mikä Betlehemin tähti olisi voinut olla, mutta mikään luonnollinen ilmiö ei käyttäydy siten kuin evankeliumi kuvaa. Ihmeet ovat sitten asia erikseen.

Minkä tähtitaivaan ilmiön toivot vielä joskus itse näkeväsi?

— Olisihan se kiva nähdä oikein komea pyrstötähti, sellainen yli koko taivaankannen ulottuva, joita aina muutaman sadan vuoden välein ilmestyy. Läheinen supernova olisi myös komea näky, tietysti olettaen, ettei se olisi liian läheinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.