null Toimittajalta: Taide antaa uutta virtaa

Puheenvuorot

Toimittajalta: Taide antaa uutta virtaa

Sekin voi olla hyväksi, että kokee taiteen saralla jotain ärsyttävää ja hätkähdyttävää.

Olipa taas virkistävää käydä teatterissa. Juha Kukkosen Peer Gynt sai miettimään, miten hölmö ja itsekäs ihminen voi olla. Tarina miehestä, joka oli itse itselleen kylliksi, aiheutti Trump-viittauksineen suorastaan kylmiä väreitä. Myös näytelmän lavastus vaihtuvine maisemineen oli vaikuttava.

Teatterissa käyminen on aina elämys, vaikka esitys ei aivan täydellinen olisikaan. Draama saa katsomaan asioita eri näkökulmista tai ainakin herättää ajatuksia. Hienoa on, jos näytöksen jälkeen voi purkaa esityksen aikaansaamia tunteita ja mietteitä jonkun toisen kanssa, arvioida yhdessä näytelmän kohokohtia ja epäonnistumisia.

Teatteri ja ylipäätään taide tekee ihmisille monella tavalla hyvää. Se vie omista ympyröistä täysin erilaiseen maailmaan, tarjoaa samastumiskohteita ja antaa parhaimmillaan pitkäksi ajaksi uutta virtaa. Sekin voi olla hyväksi, että joutuu kokemaan jotain, joka ärsyttää ja hätkähdyttää. Näin taide heijastaa eri kulmista omaa maailmankuvaamme.

Taiteen vaikutus ihmisten hyvinvointiin on tutkimustenkin mukaan kiistatonta. Sen tärkeimpänä tehtävänä ei silti ole toimia terapiana. Rönsyilköön taide siis vapaasti, miljoonilla eri tavoilla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Peer Gynt öykkäröi Ryhmäteatterin lavalla

Hyvä elämä

Juha Kukkosen ohjaama klassikkonäytelmä itsekeskeisestä pyrkyristä osuu tähän aikaan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.