null Taidetta kirkon tuella

Eettistä sisältöä. Laura Birn näyttelee Kirkon Mediasäätiön tukemassa Petri Kotwican uutuuselokuvassa naista, joka joutuu pohtimaan syvällisesti sattuman merkitystä elämässä.

Eettistä sisältöä. Laura Birn näyttelee Kirkon Mediasäätiön tukemassa Petri Kotwican uutuuselokuvassa naista, joka joutuu pohtimaan syvällisesti sattuman merkitystä elämässä.

Taidetta kirkon tuella

Petri Kotwican Henkesi edestä on yksi niistä elokuvista, joita Kirkon Mediasäätiö on tukenut viime vuonna.

Pariskunta kaahaa hurjaa vauhtia sairaalaan, koska vaimon (Laura Birn) synnytys on alkanut etuajassa. Kanttorivaimolla on kovat kivut, mutta hän joutuu ajamaan itse autoa hänen pappismiehensä (Eero Aho) nautittua kuohuviiniä vihkimänsä parin häätilaisuudessa.

Sitten auto törmää johonkin. Mies menee tarkistamaan tilanteen, mutta hän sanoo palattuaan, ettei tiellä näkynyt mitään. Myöhemmin selviää, että mies valehtelee, mikä johtaa pariskunnan aviokriisiin ja syyllisyyden kierteeseen.

Kirkon Mediasäätiö on tukenut Petri Kotwican huhtikuussa ensi-iltaan tulevaa Henkesi edestä -elokuvan tuottamista 50 000 eurolla. Elokuva siis täytti säätiön rahoituskriteerit, joiden peruslähtökohtana on, että tukea myönnetään uskontoa ja elämänkatsomusta käsitteleville tuotannoille. Keväällä saa ensi-iltansa myös neljä muuta säätiön tukemaa elokuvaa.

– Säätiön toiminta perustuu avaraan kansankirkolliseen ajatteluun. Myönnämme tukea tv-ja radio-ohjelmille, elokuville, dokumenttielokuville, verkkotuotannoille ja koulutushankkeille, jotka sisältävät uskonnollisia, moraalisia tai eettisiä teemoja, kertoo säätiön asiamies Juha Rajamäki.

Kirkon Mediasäätiö perustettiin kymmenen vuotta sitten. Rajamäen mukaan siihen oli suurimpana sysäyksenä se, että seurakunnille tuli paljon erilaisten mediahankkeiden tukipyyntöjä. Yksittäiset seurakunnat eivät pystyneet antamaan niille juurikaan rahoitusta, joten kirkkohallituksen ja 24 seurakunnan voimin päätettiin perustaa yhteinen tukisäätiö.

Kyse on poikkeuksellisesta toiminnasta, sillä muualta Euroopasta ei löydy vastaavaa uskonnollisen instituution ylläpitämää tukisäätiötä.

Kymmenessä vuodessa Kirkon Mediasäätiö on tukenut yli kolmella miljoonalla eurolla 223:a hanketta. Säätiöltä on vuosien aikana hakenut tukea kaikkiaan 479 tuotantoyhtiötä ja ohjelmantekijää.

– Säätiö osoittautui nopeasti tarpeelliseksi, vaikka tukisummamme eivät ole kovin suuria verrattuna vaikkapa Suomen elokuvasäätiöön. Tekijöiltä on tullut palautetta siitä, että meiltä saatu rahoitus on auttanut tietynlaisessa hienosäädössä, Juha Rajamäki sanoo.

Säätiö myöntää muun muassa tv-ohjelmille, elokuville ja dokumenttielokuville rahoitustukea noin 300 000 euroa vuodessa. Tukea voi hakea syksyllä ja keväällä. Viime syksynä myönnettiin 15 hankkeelle yhteensä 125 800 euroa.

Rajamäen mukaan riippuu käyttötarkoituksesta, miten paljon rahaa hankkeille myönnetään. Esimerkiksi elokuvan käsikirjoitusta on tuettu keskimäärin 4 000 eurolla, ennakkovalmistelua 8 000–10 000 eurolla ja tuotantoa 17 000 eurolla.

– Edellytyksenä on, että tekijöillä on sopimukset ohjelman tai elokuvan levityksestä ja että he ovat ammatillisesti päteviä.

Tukipäätökset tekee Kirkon Mediasäätiön hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja, kuusi varsinaista jäsentä ja kuusi varajäsentä. Puolet jäsenistä tulee kirkon viestinnästä ja puolet on tv- ja filmialan asiantuntijoita.

– Kokoan jokaisesta hankkeesta plussat ja miinukset, ja keskustelemme tuen myöntämisestä niiden pohjalta. Jos on tarpeen, hankin vielä lisätietoa.

– Toimimme usein eräänlaisena päänavaajana, sillä kun annamme tukea jollekin uudelle hankkeelle, saattavat muutkin rahoitustahot lähteä helpommin mukaan. Säätiön toimintaan on siis alettu luottaa. Tekijät puolestaan ovat olleet tyytyväisiä siihen, että emme ole pyrkineet vaikuttamaan tuotantojen sisältöön.

Tämän kevään hakukierros päättyy 10. huhtikuuta. Tuen saajat julkistetaan kesäkuussa.

Elokuva-alalla toimiva Kirsi Tykkyläinen on ollut mukana Kirkon Mediasäätiön hallituksessa yli vuoden ajan. Hän odotti haastatteluhetkellä innostuneena Klaus Härön ohjaaman Miekkailijan kutsuvierasensi-iltaa. Säätiö on tukenut Tykkyläisen suuresti arvostaman Härön elokuvan tuottamista 15 000 eurolla.

Kirsi Tykkyläinen on kokenut tehtävänsä säätiössä mielenkiintoisena ja palkitsevana.

– Tuen hakijoissa on tavattoman laaja kirjo eri-ikäisiä lahjakkaita tekijöitä. Tässä tehtävässä pääsee näkemään koko mediakentän ja mihin suuntaan se on menossa.

– Rahaahan säätiöllä on rajoitetusti, mutta esimerkiksi elokuvan rahoitus koostuu yleensä monista lähteistä, jolloin pienelläkin summalla voi olla iso merkitys. Ja mitä pienempi budjetti on, sitä tärkeämmältä jokainen euro tuntuu.

Tykkyläinen on pannut merkille, että media-alan rahoituslähteet ovat pienentyneet viime vuosina joka suunnalla. Tästä todistaa myös Kirkon Mediasäätiölle tulevien hakemusten määrän kasvaminen.

– Elokuva-alalla rahoituskuviot eivät ole olleet koskaan helppoja. Kentältä on kuitenkin tullut viestiä, että rahoituksen haaliminen on nykyään hankalampaa ja hitaampaa, joten koko vaativan palapelin kokoamisesta on tullut entistä vaikeampaa.

Tykkyläinen itse työskentelee tällä hetkellä suomalaisvenäläisten elokuvaprojektien parissa. Hän toimii myös taiteellisena johtajana Pietariin rakenteilla olevassa Cinemateekissä, johon tulee viiden elokuvateatterin kokonaisuus. Tarkoituksena on, että Venäjän elokuva-alan liiton tukemassa talossa esitetään valtavirrasta poikkeavia, taiteellisesti kunnianhimoisia elokuvia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.