null Taivaan tähden: Luovu kaunasta

Zabadan, Syyria.

Zabadan, Syyria.

Hengellisyys

Taivaan tähden: Luovu kaunasta

Anteeksiantamattomuus lukitsee menneeseen.

Pietari arveli olevansa suurisieluinen, kun ilmoitti olevansa valmis antamaan anteeksi seitsemän kertaa. Rabbit nimittäin opettivat, että kolme kertaa on tarpeeksi. Mutta Jeesus sanoi Pietarille: "Edes seitsemän ei riitä. Anna anteeksi 77 kertaa.” Siis määrättömästi.

Anteeksianto on keskeinen osa kristinuskon kertomusta. Mutta sen pääpaino on kaventunut anteeksisaamisen riemuun. Löydätkö yhtään hengellistä laulua, jossa korostetaan iloa, joka tulee anteeksiantamisesta? Ei tule heti mieleen, sen sijaan anteeksisaamisesta veisataan kovasti. Ärsyttävää.

Anteeksiantaminen on haaste minulle – ja meille kaikille. Mutta haaste se on myös yhteiskunnille. Sanomattakin on selvää, että maailma, jossa annetaan anteeksi, on parempi. Oma sisäinen maailmani, mutta myös ulkoinen, kansakuntien välinen maailma. Anteeksiantamukselle olisi paljon tilausta kansainvälisessä diplomatiassa. Vaan tunnetaanko ilmiö?

Mitä anteeksiantamus on? Se on halukkuutta hylätä oikeutensa kantaa kaunaa. Antaakseen anteeksi on kyettävä soveltamaan kahta evoluutiossa viimeisimmäksi kehittynyttä Homo sapiensin taitoa: empatiaa ja kykyä hahmottaa tulevaisuutta. Anteeksiantaminen avaa oven tulevaisuudelle. Anteeksiantamattomuus lukitsee menneeseen.

Tutkijoiden mukaan mielenrauha on seurausta enemmänkin anteeksiantamisesta toisille kuin anteeksisaamisesta. Sanskritiksi kirjoitettu mietelause totesi 3000 vuotta sitten: ”Anteeksianto on vahvan kaunistus”.

Kirkon kalenterissa sunnuntain 12.11. aihe on "Antakaa tosillenne anteeksi".

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Pettuleipää vai oikeaa?

Hengellisyys

Elämännälkään auttaa vain Jeesuksen resepti.Taivaan tähden: Kolme syytä

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.