Taivaan tähden: Tunnistatko kiusauksesi?
Liukastelu on salakavalaa toimintaa. Jos ei huomaa olevansa liukkaalla pinnalla, käy huonosti. Kysykää vaikka Töölön sairaalalta.
Kiusauksiin joutuminen on liukkaalle jäälle päätymistä. Silloin vahvoilla on se, joka tunnistaa liukkauden ja osaa kulkea varovaisesti.
Mutta tunnistammeko kiusauksemme?
Mitä vahvempaa on esimiehen itsetuntemus, sitä tyytyväisempiä alaiset olivat esimieheensä.
Psykologi Mikael Nederström väitteli helmikuussa Jyväskylässä tätä hieman sivuten. Siinä todettiin, että ulkopuoliset arvioijat näkevät aika luotettavasti kohteensa persoonallisuuden, hyvät ja huonot puolet. Asianomainen ei välttämättä.
Kysymys on itsetuntemuksesta. Näenkö esimerkiksi taipumukseni eli kiusaukseni tiettyihin kielteisiin toimintatapoihin? Oleellisen tärkeä kysymys esimerkiksi johtajille.
Väitöstutkimuksen mukaan mitä vahvempaa on esimiehen itsetuntemus, sitä tyytyväisempiä alaiset olivat esimieheensä.
Siinä todettiin sekin, että mitä yhdenmukaisemmin alaiset ja esimies arvioivat esimiehen persoonallisuutta, sitä suurempaa oli työyhteisön työtyytyväisyys.
Ongelma ei siis ole välttämättä pomon tietyt heikkoudet. Ongelmat tulevat siitä, jos pomo itse ei ole niistä selvillä.
Kyky tunnistaa omat kiusauksensa edellyttää itsetuntemusta. Sitä voi peilata pikku keskustelulla lähipiirin kanssa teemalla: Onko kuvani itsestäni samanlainen kuin lähimpieni kuva minusta?
Huomaatko, milloin olet liukastumisvaarassa?
5.3.
Ensimmäinen paastonajan sunnuntai
Jaa tämä artikkeli: