null Taivaan tähden: Lepoa auringonläikässä

Kuva: Pihla Tiihonen

Kuva: Pihla Tiihonen

Hengellisyys

Taivaan tähden: Lepoa auringonläikässä

Ikävöivä ja väsynyt ihminen kaipaa Jumalan rauhaa, ei uskomisesta tehtyä rakettitiedettä.

Jumalaan uskomisesta on helppo tehdä rakettitiedettä. Asiaan vihkiytynyt tunnistaa puolesta sanasta, onko toinen vihkiytynyt asiaan yhtä perusteellisesti kuin hän itse. Jotta erotuttaisiin muista, luodaan koodistoja ja järjestelmiä, jotka ovat ominaisia juuri tälle vihkiytyneiden joukolle.

Niin on syntynyt kristillinen oppi moninaisine tulkintoineen. Siihen perustuu myös ajatus taivaan kansalaisista muukalaisina, maan korven kulkijoina. Kokemus ulkopuolisuudesta on saanut korostamaan erottavaa rajaa. Se on erikoista, sillä yhtä hyvin muukalaisuudessa voisi nähdä koko luomakuntaa yhdistävän siteen. Kaikki me olemme täyttymystä vailla, vasta matkalla.

Vaikka korvessa kuljetaan rinta rinnan, muukalaiset kilpailevat muukalaisuudellaan: En usko niin kuin sinä. Te siellä ette kuulu meihin. Ruoka-aikaan jokainen levittää oman liinansa ruohikkoon ja varjelee oman sämpylänsä reunaa.

Ikävöivän ja väsyneen ihmisen ainoa oppi on auringonläikkä. Sitä hän kaipaa ja siihen hän jää, jos sellaisen löytää. Läikässä on lämmin. Läikässä on lepopäivän rauha. Valossa jää varjo taakse.

Lämpö ja rauha, nuo Jumalan kuvat, eivät sanoitusta kaipaa. Missä sydän hehkuu, siellä syttyy toinenkin sydän. Kukaan ei kysy tunnussanaa. Mitä lähempänä ollaan, sitä laajemmalle leviää lämmön läikkä.

Toiselle se on taivaan esimakua, toiselle taivas maan päällä. Menneiden sukupolvien toivo on tiivistynyt vartioksi pimeää vastaan.

4. sunnuntai pääsiäisestä

Teema: Taivaan kansalaisena maailmassa
Väri: valkoinen
Valo: neljä kynttilää
Teksti: Ps. 98:2–9; Jes. 63:7–9; Jaak. 1:17–21; Joh. 16:5–15.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Pyhiinvaeltajaksi vahingossa

Hengellisyys

Lähtiessään kirkosta Thomas Merton tunsi syvää iloa, jota ei ollut kokenut vuosiin.
Taivaan tähden: Silminnäkijä

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.