Autuaat ja kadotetut. Michelangelon Viimeinen tuomio on nähtävillä Sikstuksen kappelissa Vatikaanissa. Kuva: Michelangelo / Wikimedia Commons
Taivaan tähden: Tuomiolla
Mistä meidät tuomitaan, kun epäusko ja pahat teot eivät nouse esiin Jeesuksen opetuspuheessa?
Tulevana tuomiosunnuntaina kirkoissa pohditaan, mistä meidät Jeesuksen opetusten mukaan pannaan tilille historian kerran päättyessä.
Mistä meidät siis tuomitaan? Epäuskostako? Pahoista teoista?
Niinhän me ajattelemme. Mutta epäusko ja pahat teot eivät nouse esille Jeesuksen opetuspuheessa. Niitä ei edes mainita.
Havainto on mielenkiintoinen, sillä viimeisten vuosisatojen aikana pelastumisen lähes ainoaksi ehdoksi protestanttisissa kirkoissa on noussut oikea usko. Vain uskomalla oikein pelastuu.
Kenellä on absoluuttisen oikea usko? Luultavasti olemme kaikki väärässä jossain kohdin. Emme vain tiedä missä.
Uusi testamentti puhuu kyllä uskosta paljon, mutta ei niinkään uskomuslauseisiin uskomisena. Latinaksi credo (minä uskon) tarkoittaa syvimmillään "annan sydämeni". Niinpä englannin sanat believe ja belove (uskoa ja rakastaa) ovat sukua.
Tästä käsin avautuu päivän evankeliumi. Rakkaudesta.
Jeesuksen mukaan vapauttavan tuomion saavat he, jotka elämässään tekivät hyvyyden tekoja lähimmäisilleen. Sillä antaessaan janoiselle juotavaa, asunnottomalle asunnon tai vieraillessaan vangin luona he olivat tietämättään antaneet sydämensä itse Kristukselle.
Toisille kävi huonommin. "Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle."
Pelastuksen suunta on ortodoksiasta ortopraksiaan.
Kristus, kaikkeuden Herra
Tuomiosunnuntai
Väri: vihreä
Valo: kaksi kynttilää
Tekstit: Ps. 143:1–10, Dan. 7:9–10, 2.Tess. 1:3–10, Matt. 25:31–6
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Tuomio tuli
Hengellisyys"H-hetken koittaessa saavuin paikalle. Odotushalli oli täynnä muitakin tuomittavia", Olli Valtonen kirjoittaa.