null Taivaan tähden: Varjon jälkeen

Jouluevankeliumi kertoo:

Jouluevankeliumi kertoo: "Te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.". Kuva: Thinkstock

Hengellisyys

Taivaan tähden: Varjon jälkeen

Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon.

Videossa aikuiset näyttelevät lasten omin sanoin kertoman jouluevankeliumin. Pyykkejä ripustavan Marian luokse kipaiseva enkeli Gabriel takeltelee sanoissaan ihan niin kuin hänen ilmoituksestaan kertonut lapsikin, joka ei ensin muista, miten tarina meni. Maria torppaa hänen viestinsä kättä huitaisemalla: "Taidat laskea leikkiä." Kun lapsi on vihdoin maailmassa, ylpeän isän mielestä hän on "paras vauva ikinä".

Tästä lasten sanoittamasta joulun tarinasta on kaukana juhlallinen muodollisuus ja kliseinen kiiltokuva. Siinä ei ole tilaa spekulaatiolle eikä jumaluusopin kiemuralle. Sanatarkkoja sitaatteja välttävät lapset ovat oppineet kertomuksen tärkeimmän: ilman turvallisen arjen suojaa syntyvä joulun lapsi on ihana, hänestä tulee kaikkien paras ystävä ja hän tarvitsee paljon maitoa ja paljon vaippoja.

Mutta pysäyttävintä joulun kertomuksessa ei ole Jumala, joka syntyy ihmiseksi, eikä Jumala, joka syntyy avuttomaksi lapseksi. Jumalille kaikki on mahdollista. Kertomukset heistä ovat täynnään synnyttäviä neitseitä ja luonnonvastaisia käänteitä. Luen niitä kuin liian paksua alleviivausta, joka jättää itse sanan alleen.

Minut pysäyttää joulun kertomuksessa se, että kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon, ja että niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus, vihdoin viimein. Se on ihme, jota on vaikea uskoa, ja ihme, jota ilman en voi elää.

Teille on syntynyt Vapahtaja!

Jouluyö

Väri: valkoinen

Valo: kuusi kynttilää

Teksti: Ps. 96:1–3, 6–10; Jes. 9:1–6; Tit. 2:11–14; Luuk. 2:1–14.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Peesaaja luottaa

Hengellisyys

Hän on tehnyt uskomisesta niin vaikeaa, että vain harvat voivat sen saavuttaa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.