null Talous haltuun

Sofia Pankissa työskentelevä Satu Norhomaa pitää itseään tavallisena rahankäyttäjänä: yleensä hän harkitsee hankintojaan, mutta sortuu joskus heräteostoksiin.

Sofia Pankissa työskentelevä Satu Norhomaa pitää itseään tavallisena rahankäyttäjänä: yleensä hän harkitsee hankintojaan, mutta sortuu joskus heräteostoksiin.

Talous haltuun

Margin call? Stop-loss? DCF? Kun vantaalainen Satu Norhomaa aloitteli uraansa pankkimaailmassa, vanhempien konkareiden käyttämä kieli ja varsinkin erilaiset lyhenteet kuulostivat ajoittain käsittämättömiltä.

— Aluksi nostin palavereissa kättä pystyyn ja kysyin, mitä jokin sana tai lyhenne tarkoittaa. Välillä oli kuitenkin pakko lopettaa, muuten käsi olisi saanut olla ylhäällä koko ajan, Norhomaa sanoo naurahtaen.

Vähitellen pankkimaailman slangi ja sanat tulivat hänelle tutuiksi. Nyt Norhomaa vastaa verkkoliiketoiminnasta tammikuussa toimintansa aloittaneessa Sofia Pankissa.

Työpaikan vaihtaminen vastaperustettuun pankkiin keskellä taantumaa ei varsinaisesti pelottanut, mutta herätti hämmästystä muissa.

— Totta kai mietin, että onko tässä järkeä, mutta olin ollut edellisessä työpaikassa jo kymmenen vuotta. Ajattelin, että jos en nyt uskalla, niin milloin sitten. En halua sellaista sitku- tai jossitteluelämää.

Ensin ansaitaan, sitten ostetaan

Pienenä tyttönä Satu Norhomaa unelmoi lentoemännän ammatista, mutta sitten häntä alkoi kiehtoa kaupallinen ala. Hän hakeutui opiskelemaan tradenomiksi ja haaveili työpaikasta vientialalla.

— Eivät minua numerot kiinnostaneet, vaan ihmisten käyttäytyminen ja se, millaiset pelisäännöt vaikuttavat talouselämään, hän kertoo.

34-vuotias Norhomaa on ollut pysyvästi työelämässä 21-vuotiaasta asti, ennen sitä opiskeluaikanaan hän laski kesäisin rahoja Suomen Pankissa. Taukoa työelämään ovat tuoneet kaksi äitiyslomaa.

— Olen onnekas, sillä äitiyslomilta olen palannut entistä haastavampiin tehtäviin. Uskon, että pienten lasten äidit ovat parhaita organisaattoreita, Norhomaa toteaa hymyillen.

Satu Norhomaan perheeseen kuuluvat aviomies ja 4- ja 6-vuotiaat pojat. Perheen kesken oleilu auttaa unohtamaan työasiat, samoin liikunta ja ystävien tapaaminen. Myös puutarhassa möyriminen tuo vastapainoa työlle.

— Välillä nämä rahahommat ovat niin abstrakteja, että on ihana tehdä jotakin konkreettista, Norhomaa sanoo.

Itseään rahankäyttäjänä Norhomaa luonnehtii melko tavalliseksi: yleensä hän miettii hankintojaan, mutta tekee joskus heräteostoja. Osan rahoista hän panee säästöön, "itseltään piiloon".

— Nyt kun on asuntolainaa ja kaksi pientä poikaa, ei sitä rahaa voi ikkunoista heitellä. Yritän pojillekin opettaa sitä, että raha pitää ensin ansaita ja sitten käyttää.

Pankilta kannattaa vaatia

Satu Norhomaa tietää, että monia talousasiat eivät kiinnosta pätkääkään. Kun talousasioita ei juuri opeteta koulussakaan, omasta taloudenpidosta voi helposti tulla varsinainen murheenkryyni.

Joillakin tulot eivät riitä menoihin vaikka kuinka nuukailisi, mutta on niitäkin, jotka tekevät kalliita heräteostoja ja turvautuvat vuokranmaksupäivänä pikavippiin.

— Pikavipit ovat vaikeuksissa olevan ihmisen viimeisiä oljenkorsia, minusta ne pitäisi kieltää, Norhomaa toteaa.

Pankkiammattilaisen mielestä tavallisen tallaajan ei tarvitse tietää mikä on OMX Helsinki -indeksi, mutta kaikkien olisi hyvää tietää oman elämäntilanteeseen liittyviä talousasioita.

Jos on asuntolainaa, olisi hyvä miettiä mitä tapahtuu, jos korot nousevat. Jos rahaa on säästössä, inflaation käsitteen tuntemisesta on hyötyä. Sukanvarteen tai patjan alle ei kannata säästää, vaikka ei mikään kroisos olisikaan. Omien menojen kirjaaminen ylös vaikkapa kuukauden ajan tekee hyvää kelle tahansa, kuten myös säästötilin koron tarkistaminen.

— Olisi tärkeää, että jokaisella olisi joku, jolta voisi kysyä neuvoja talousasioissa. Kaikkea ei tarvitse tietää itse, Norhomaa opastaa.

Pankeilta Norhomaa kehottaa vaatimaan selkokieltä, perusteltuja mielipiteitä ja hyvää palvelua. Kannattaa selvittää kunnolla, mihin rahaansa sijoittaa ja mihin sitoutuu.

— Ne ajat ovat nyt ohi, jolloin asiakasta suurin piirtein varoiteltiin tuomasta kuraa jaloissaan pankkisaliin. Ihan tavallisilla säästäjillä on enemmän valtaa kuin he uskovatkaan.

— Pikavipit ovat vaikeuksissa olevan ihmisen viimeisiä oljenkorsia, minusta ne pitäisi kieltää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.