Tapiolassa opetellaan kuorolaulua ilon kautta – ”Meille jokainen on tervetullut”, sanoo kanttori Elina Jokivuori
Tapiolassa toimiva Kuoro kaikille on maksuton ja kaikille avoin kuoro, jossa ei kysellä aiempaa laulukokemusta. Kuoroharrastus on tuonut laulajille yhteisöllisyyttä, tasapainoa ja hyvinvointia.
– Energiapiikki, kuvaa kuorotoimintaa Kaarlo Huomo.
– Ilon kautta oppimista, painottaa Stefan Blomqvist.
Moni on jäänyt tähän koukkuun, tietää kymmenen vuotta Tapiolan Kuoro kaikille -kuoroa johtanut kanttori Elina Jokivuori.
Kynnys lähteä laulamaan kuorossa ei voisi enää olla matalampi. Ei ole koelaulua eikä sitoutumispakkoa harjoituksiin tai esityksiin. Mukaan voi hypätä kesken kauden. Kirkkoonkaan ei tarvitse kuulua. Musiikillista taustaa ei kysellä, mutta toki siitä saa kertoa.
– Jotkut ovat saaneet viivan koulun laulukokeesta. Vaikka oma identiteetti laulajana olisi tosi matalalla, voi silti olla halu laulaa. Meille jokainen on tervetullut mukaan. Ja täältä voi saada hyviä kokemuksia, Jokivuori painottaa.
Osallistumista rajoittaa lähinnä vain aika. Tapiolassa viikoittaiset tunnin harjoitukset pidetään iltapäivällä. Varmaan siksi suurin osa on ikäihmisiä, vanhimmat 90-vuotiaita, jotkut alkuperäisjäseniä 15 vuoden takaa. Mutta aika voi sopia myös opiskelijalle tai yrittäjälle, työttömälle tai vuorotyöläiselle. Kuorossa ei edellytetä laulajien säännöllistä osallistumista harjoituksiin.
Kaanonia, klassista kirkkomusiikkia ja musikaalisävelmiä
Kuoron harjoituksissa käy noin 40 laulajaa, kaikkiaan toiminnassa mukanaolijoita on reilut 50. Päätavoite on nauttia yhdessä laulamisesta. Toki pyritään myös hilaamaan yksittäistä laulutasoa mahdollisimman hyvään kuosiin jokaisen oman motivaation mukaan. Harjoitukset alkavat aina äänenavauksella ja ääniharjoituksilla.
Ohjelmisto on pääasiassa hengellistä, mutta mukana on myös maakuntalauluja ja musikaalisävelmiä sekä sesongin mukaan vaikkapa ystävänpäivään ja itsenäisyyspäivään liittyviä kappaleita.
Eniten lauletaan yksiäänisiä lauluja yhteislaulutyylillä, mutta myös kaanoneita ja helpohkoja kaksiäänisiä kuorolauluja.
Isompiakaan haasteita ei karteta: lauletaan latinaksi tai tartutaan klassiseen kirkkomusiikkiin, kuten Beethoveniin, Mozartiin.
– Kaikki pysyvät kyllä mukana. Joukossa on entisiä kuorolaisia, jotka oppivat nopeasti ja tsemppaavat aloittelijoita. Porukan imussa asiat sujuvat, Jokivuori vakuuttaa.
Säännöllisiä esiintymisiä on kaksi: kaiken kansan adventtikirkko ja kaiken kansan kevätkirkko. Niiden lisäksi muita esiintymisiä on satunnaisesti.
Laulaminen tuo rentoutuneen olon
Kuoron juniori Kaarlo Huomo hyppäsi mukaan tämän vuoden alussa.
– Valmistuin silloin diplomi-insinööriksi. Ei ollut työtä, mutta oli aikaa. Laulamista olin harrastanut vain itsekseni ja olin jo pitkään miettinyt johonkin kuoroon menemistä. Opiskeluaikana hain kuoroon, johon en päässyt, ja toiseen kuoroon ajoitus oli väärä.
Tapiolassa ovet avautuivat heti.
Rippikoulun käyneenä, mutta ei seurakunta-aktiivina, kuoron seurakunnallisuus ei ollut Huomolle syy eikä este.
– En kaihda uskonnollisia käytäntöjä. Messuesiintymisetkin ovat olleet mukavia. Olen myös aina pitänyt kirkollisia lauluja helposti lähestyttävinä. Muutama tuttu laulu on tullut vastaan rippikouluajalta.
Laulamisesta on tullut minulle tasapainottava, jopa terapeuttinen harrastus
Insinööriä kiehtovat kuorolaulun haastavat tekniset elementit: äänen kehittyminen ja nuotinlukutaito.
– Ääni on instrumentti, jolla voi luoda asioita. Siitä on tärkeä pitää huolta. Kuorossa sitä oppii. Ja mitä enemmän oppii, sitä enemmän kaikesta saa irti myös itsekseen laulamisessa.
– Jotkut käyvät joogassa, mutta minulle laulaminen, äänenavaukset ja hengitysharjoitukset antavat rentoutuneen olon. Saa energiaa päivään – jopa viikkoon, hän täydentää.
Kauneimmat joululaulut -konsertti sytytti kuoroinnon
Stefan Blomqvistille kuorolaulusta on tullut suorastaan intohimo. Mies osallistuu kolmen kuoron harjoituksiin: viikoittain Tapiolassa ja Kråksångenissa ja joka toinen viikko Tuomiokirkolla.
Kuorokipinä iski vajaat kymmenen vuotta sitten Kauneimmissa joululauluissa, jossa markkinoitiin seurakuntien kuoroja.
– Olin haeskellut omaa äänialaani joulupukin tarjoamilla laulutunneilla. Niiden varaamiseen olin kylläkin kerännyt rohkeutta puoli vuotta, hän paljastaa.
Laulutunnit verottavat kukkaroa, kuorolaulu ei. Kauklahden kappelin koelaulusta hän päätyi Tuomiokirkkoseurakunnan Kuoro kaikille -kuoroon. Siellä työstettiin parinsadan laulajan yhteisesitystä Mozartin Requiemista. Johtajamuutoksen myötä teos jäi pois ohjelmistosta, mutta jatko löytyi Tapiolan ja Kråksångenin kuoroista. Kråksången on Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kaikille avoin kuoro.
– Sille tielle jäin.
Laulaminen tekee hyvää henkisesti ja fyysisesti
Oppia laulamaan suoraan nuoteista ja hallita stemmoja. Tämä on Stefan Blomqvistin kunnianhimoinen tavoite.
– Valitettavasti kuoroissa on vain muutamia miesääniä, ja laulamme usein alton stemmoja. Toivon kehittyväni niin, että pääsen laulamaan jossakin miesäänien stemmoja. Tosin jos uusi ovi aukeaisi, sitoutumistaso nousisi. Joutuisin miettimään, olisiko se yrittäjän elämässä mahdollista.
– Tässä kuorossa oppii uutta ilon kautta ilman ylimääräisiä paineita. Mutta laulamisen ottaminen tosissaan, ja kuoronjohtajan merkkien tulkinta palkitsee ja motivoi. Ennen kaikkea tämä on kuitenkin irtiottoa kaikesta muusta.
– Laulamisesta on tullut minulle tasapainottava, jopa terapeuttinen harrastus. Nykyään pyrin avaamaan ääntäni päivittäin.
Luonto-ohjelmapalvelu-yrittäjää on joskus pyydetty viemään musisointi myös työkeikoille.
– Nyt tämä on jotain vain itselleni. Jos vien sen myös duuniin, luonne voi muuttua, hän pohtii.
Huomo muistuttaa kuoron yhteisöllisestä merkityksestä.
– Laulaminen tekee hyvää fyysisesti ja henkisesti. Liian vähän nostetaan esiin sitä, miten kuorotoiminta voi ehkäistä vaikka syrjäytymistä, Blomqvist sanoo.
Usein myös unohtuu kuorolaisten merkitys seurakuntaelämän avustajina.
– Osallistumisella esityksiin tai tukilauluun penkistä käsin voi osoittaa myös kuoronjohtajalle kiitollisuutta saadusta opista. Elina pitää meistä hyvää huolta. Hän ohjaa silkkihanskoin isoa porukkaa ja ottaa huomioon kaikki omituisetkin toiveet, Blomqvist naurahtaa.
Tapiolan Kuoro kaikille aloittaa syyskauden harjoitukset tiistaina 3.9. klo 13.30. Lisätietoja elina.jokivuori@evl.fi.
Matalan kynnyksen kuoroja Espoossa
ESPOONLAHDEN SEURAKUNTA
Laulumieli-kuoro harjoittelee torstaisin 29.8. alkaen klo 18.15–19.45 Soukan kappelissa ja esiintyy säännöllisesti seurakunnan tilaisuuksissa. Kuoro on toiminut vuodesta 2012 syksystä lähtien, ja kuoroa on alusta alkaen johtanut kanttori Helena Yli-Jaskari, helena.yli-jaskari@evl.fi, p. 040 572 3676.
Ohjelmisto on yksiäänistä ja hengellistä. Kuoroon ovat tervetulleita kaikki, joilla on halu laulaa.
ESPOON RUOTSINKIELINEN SEURAKUNTA
Kråksången-kuoro harjoittelee keskiviikkoisin 4.9. alkaen klo 17.30–19.45 (välissä noin 20 minuutin mittainen kahvitauko) Espoon tuomiokirkon seurakuntatalolla noin 10 kertaa lukukaudessa. Kuoroon ovat tervetulleita kaikki aikuiset, sisäänpääsykokeita ei pidetä. Kuoro toimii ruotsiksi, mutta mukaan voi tulla myös muunkielinen ”kielilaulukylpyyn”, kunhan ymmärtää puhuttua ruotsia tarpeeksi. Kuoroa johtaa Eeva-Liisa, Elsa, Malmgren, eeva-liisa.malmgren@evl.fi, p. 040 5311 049.
Harjoitukset alkavat aina puolen tunnin äänenavauksella, jossa kiinnitetään huomiota äänenmuodostukseen ja hengitykseen. Ohjelmisto on 1–3-äänistä ja sisältää kaikenlaisia lauluja virsistä iskelmiin. Laulamista harjoitellaan tosimielellä mutta pilke silmäkulmassa. Kuoro esiintyy säännöllisesti pääasiassa seurakunnan tilaisuuksissa, mutta esiintymiset eivät ole pakollisia, kuten ei mikään muukaan asia kuorossa.
LEPPÄVAARAN SEURAKUNTA
Kuoro kaikille -kuoron harjoitukset 11.9. alkaen Leppävaaran kirkolla joka toinen keskiviikko klo 18–19.15. Äänenkäyttöä ja laulamista monipuolisella lauluvalikoimalla. Johtajana kanttori Outi Noponen, outi.noponen@evl.fi, p. 040 513 0869.
Kuoro kaikille -toiminnassa jokainen harjoituskerta on oma kokonaisuutensa, joten harjoituksissa voi käydä kuin kuntosalilla – niin usein tai harvoin kuin oma arki ja elämäntilanne antaa myöten. Kuorossa opetellaan äänenkäyttöä ja laulamista tutuin lauluin ja myös uusia lauluja opetellen monipuolisella lauluvalikoimalla. Kuoroon ei ole laulutaitovaatimuksia, ja mukaan voi tulla missä vaiheessa tahansa. Kuoro kaikille -toiminta on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!
OLARIN SEURAKUNTA
Aikuisten lauluryhmä tiistaisin 3.9. alkaen klo 18–19 Olarin kirkon kerhosiivessä. Vetäjänä Minna Halmetoja. Voimaantumista yhdessä laulamisesta toiveitten mukaan kerhosiivessä. Lisätiedot: Minna Halmetoja, minna.halmetoja@kolumbus.fi, p. 044 741 5187.
Koko perheen iltamusat keskiviikkoisin 28.8. alkaen klo 17.30 Olarin kappelilla. Yhteinen musiikkihetki, jonka jälkeen lapset voivat mennä lastenohjaajan kanssa leikkihuoneeseen. Aikuisten kuoro alkaa noin klo 18, ja kuoroon voi mennä mukaan myös ilman lapsia. Tarjolla pientä iltapalaa. Lisätiedot: Kanttori Päivi Hakomäki paivi.hakomaki@evl.fi, 040 531 1024
TAPIOLAN SEURAKUNTA
Kuoro kaikille -kuoron harjoitukset 3.9. alkaen klo 13.30–14.30 Tapiolan kirkon seurakuntasalissa. Johtajana kanttori Elina Jokivuori, elina.jokivuori@evl.fi, p. 040 813 0845.
TUOMIOKIRKKOSEURAKUNTA
Kuoro kaikille -kuoron harjoitukset 5.9. alkaen Espoon tuomiokirkossa parittomina viikkoina torstaisin klo 18–19.15. Johtajana kanttori Sheldon Ylioja, sheldon.ylioja@evl.fi, p. 040 590 0730.
Tervetuloa tutustumaan omaan, ainutlaatuiseen ääneen, rentoutumaan ja laulamaan yhdessä. Ota harjoituksiin mukaan leppoisa mieli ja vesipullo. Kuoron ohjelmistossa on muun muassa yksi- ja kaksiäänisiä virsiä, uusia ja vanhoja hengellisiä lauluja sekä kansanlauluja.
Kuoro kaikille -ryhmässä tehdään hengitys- ja ääniharjoituksia ja lauletaan ohjelmistoa, johon kaiken tasoiset laulajat pääsevät mukaan. Kuorossa ei ole sitoutumis- tai esiintymisvelvollisuutta, eikä tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Espoon seurakuntien matalan kynnyksen kuorojen toiminta on ilmaista eikä edellytä ennakkoilmoittautumista.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Tapiolan kirkon Valoviikko tarjoaa iloa ja elämyksiä – ”Tavoitteena on wau-efekti”, sanoo kanttori Elina Jokivuori
Hyvä elämäValoviikko nostaa näkyville toivon, kun syksy on synkimmillään.