null Iloisen meiningin jättikuorossa arjen huolet unohtuvat – Gospelia Kaikille -kuoro tarjoaa Heidi Savolaiselle ja Annika Luhtaselle rennon tavan harrastaa

Heidi Savolainen ja Annika Luhtanen tulivat mukaan Gospelia Kaikille -kuoroon viime syksynä. Kumpikin on pitänyt kuoron menevästä ohjelmistosta.

Heidi Savolainen ja Annika Luhtanen tulivat mukaan Gospelia Kaikille -kuoroon viime syksynä. Kumpikin on pitänyt kuoron menevästä ohjelmistosta.

Hyvä elämä

Iloisen meiningin jättikuorossa arjen huolet unohtuvat – Gospelia Kaikille -kuoro tarjoaa Heidi Savolaiselle ja Annika Luhtaselle rennon tavan harrastaa

Gospelia Kaikille -kuoroon pääsee ilman pääsykoetta ja musiikillista taustaa. Ohjelmisto on englanninkielistä, menevää gospelia.

Vanhankirkon puistoa pitkin kiemurteli viime joulukuussa jono. Sankka joukko ihmisiä odotti pääsyä kirkkoon, jossa oli alkamassa Gospelia Kaikille -kuoron joulukonsertti. Konsertti veti Vanhankirkon täyteen.

– Meininki oli erittäin hyvä. Ihmeellistä, miten meidät saatiinkin mahdutettua yleisön eteen alttarille, kuorossa laulava Heidi Savolainen kertoo.

Hän oli tutustunut kuoroon käymällä Gospelia Kaikille - ja Gospel Helsinki -kuorojen joulukonserteissa. Viime syksynä hän liittyi kuoroon itsekin.

– Olin aina halunnut kokeilla gospelin laulamista. Tykkään tämäntyyppisestä musiikista ja kuuntelen sitä joskus ihan meiningin vuoksi. Se antaa voimaa arkeen.

Savolainen on harrastanut musiikkia aiemminkin. Hän soitti seitsemän vuotta viulua, kävi Sibelius-lukion ja oli mukana myös koulun kuorossa.

– Nyt halusin jotakin rennompaa. Tämä kuoro sopi hyvin elämäntilanteeseen, yhteisöpedagogiksi opiskeleva Savolainen kertoo.

– Koen nämä laulut tärkeiksi, sillä ne tuovat arkeen tosi paljon jaksamista. Sanoitukset ovat hienoja.

Myös Sipoossa asuva Annika Luhtanen löysi tiensä Gospelia Kaikille -kuoroon viime syksynä. Hän oli etsinyt sopivaa kuoroa netistä.

– Olen aina tykännyt laulamisesta, varsinkin kuorossa. Etsin kuoroa, johon pääsisi mukaan matalalla kynnyksellä, eikä tarvitsisi mennä pääsykokeeseen.

Kuoro on sopinut hyvin töiden ja opiskelujen lomaan. Luhtanen työskentelee sairaanhoitajana Uudessa lastensairaalassa ja opiskelee ylempää ammattikorkeakoulututkintoa kulttuurihyvinvoinnin alalla.

Gospelia Kaikille -kuoro harjoittelee eri kirkoissa. Kuoronjohtaja Nina Pakkanen kuvattuna Meilahden kirkossa vuonna 2020. Kuva: Sirpa Päivinen

Gospelia Kaikille -kuoro harjoittelee eri kirkoissa. Kuoronjohtaja Nina Pakkanen kuvattuna Meilahden kirkossa vuonna 2020. Kuva: Sirpa Päivinen

Tässä kuorossa ei lauleta nuoteista

Gospelia Kaikille -kuoroa edelsi Gospel Helsinki -kuoro. Siihen otettiin laulajia pääsykokeen kautta, ja kun siihen pyrkivien määrä kasvoi suureksi, kanttori, kuoronjohtaja Nina Pakkanen sai idean. Pitäisi olla toinenkin kuoro, sellainen, johon voisi tulla liittyä ilman pääsykoetta kuka tahansa. Niin syntyi Gospelia Kaikille.

Uutta kuoroa lähtivät rahoittamaan aluksi tuolloin vielä erilliset Töölön ja Meilahden seurakunnat, sitten myös Paavalin, Kallion ja Lauttasaaren seurakunnat sekä Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. Myös Gospelia Kaikille -kuoro kasvoi suureksi ja siitä tuli Pakkasen päätyö. Suosio oli kieltämättä yllätys.

– Se ei kuitenkaan ole tullut noin vain, vaan on vaatinut loputonta suunnittelua, Gospel Helsinki -kuorolaisten merkittävää vapaaehtoispanosta, koordinaattoreiden Paula Viertolan ja Hannaleena Robertsin antaumuksellista työtä ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, sanoo Pakkanen.

– Mutta siinä vaiheessa, kun menin Meilahden kirkon kirkkosaliin ja laulajia oli 300, polvet menivät veteläksi.

Kuorolaiset ovat avoimen uteliaita ja lähtevät mukaan melkein mihin tahansa. Heidän intonsa on tarttuvaa.

Koronapandemia pysäytti vuonna 2018 perustetun Gospelia Kaikille -kuoron toiminnan, mutta nyt laulu raikaa taas. Laulajia on noin 200 ja harjoituksia noin kerran kuukaudessa.

Miten ihmeessä noin suurta kuoroa johdetaan?

– Kuoron kanssa vaikeimpia asioita ovat, miten kukin asettuu lavalla ja mitä laitetaan esitykseen päälle. Muuten tämä ei ole vaikeaa. Kuorolaiset ovat avoimen uteliaita ja lähtevät mukaan melkein mihin tahansa. Heidän intonsa on tarttuvaa. Meillä on myös hyvä ohjelmisto ja huippubändi, Pakkanen kehuu.

Kuorolaisilta ei edellytetä musiikillista taustaa eikä nuotinlukutaitoa. Itse asiassa nuotteja ja laulujen sanoja ei pidetä kädessä edes harjoitellessa.

– Siinä on se etu, että kun kaikkien katse kiinnittyy kuoronjohtajaan eikä tarvitse katsoa nuottia, laulajilla on kädet vapaana ja keho rentona, Pakkanen kertoo.

Gospelia Kaikille -kuorossa lauletaan afrikkalais-amerikkalaista, englanninkielistä gospelia, niin klassikoita kuin uusia kappaleitakin.

– Olennaista on istuvuus tällaiselle porukalle ja puhutteleva teksti, tarttuva melodia sekä hyvä syke.

Gospelia Kaikille -kuoron ohjelma on rytmikästä ja laulaessa ilo saa kuulua ja keho liikkua. Jokainen saa kuitenkin olla oma itsensä, minkään ei tarvitse olla pakotettua.

Gospelia Kaikille -kuoron ohjelma on rytmikästä ja laulaessa ilo saa kuulua ja keho liikkua. Jokainen saa kuitenkin olla oma itsensä, minkään ei tarvitse olla pakotettua.

Ohjelmistossa klassikoita ja uusia tuttavuuksia

Gospelia Kaikille -kuoro on niin suuri, etteivät kuorolaiset välttämättä tutustu toisiinsa.

– Vieruskavereihin siinä vähän tutustuu, mutta kauheasti ei ehditä jutella. Kuoro ja musiikki ovat silti yhdistäviä tekijöitä ja mielestäni meillä on hyvä yhteishenki, Annika Luhtanen sanoo.

Kuoron rytmikäs ja menevä ohjelmisto on ollut kummankin mieleen. Luhtanen ja Savolainen ovat pitäneet sekä klassikkokappaleista kuten Oh Happy Day että uudemmista lauluista. Kappaleet oppii nopeasti, sillä omien stemmojen harjoittelussa apuna ovat stemmaäänitteet, joiden kanssa voi harjoitella kotona.

Suomalaisia on usein syystäkin luonnehdittu jäykäksi ja luonteeltaan mollivoittoiseksi kansaksi. Gospelia laulaessa ilo saisi kuitenkin kuulua ja kroppa liikkua.

– Ekoissa treeneissä oli aika varovaista, mutta meillä on niin innokas kuoronjohtaja, että hän sai minutkin mukaansa. Toisaalta lannetta saa heiluttaa juuri niin kuin haluaa, eikä kukaan tule sanomaan, että nyt pitäisi tehdä vähän enemmän, Heidi Savolainen kertoo.

Siinä on oma fiiliksensä, että harjoitellaan nimenomaa kirkossa.

- Annika Luhtanen

Eläytymisessä ja rentoutumisessa auttaa myös se, että treenit alkavat usein kehollisilla harjoituksilla.

Gospelia Kaikille -kuoro harjoittelee vaihtelevasti eri kirkoissa: Vanhassakirkossa, Meilahden kirkossa, Lauttasaaren, Paavalin ja Kallion kirkoissa. Eri paikkoihin tutustuminen on yksi kuoroharrastuksen eduista.

– Siinä on oma fiiliksensä, että harjoitellaan nimenomaa kirkossa. Omat suosikkini ovat ehkä Kallion ja Paavalin kirkot, koska olen asunut niiden lähellä, Annika Luhtanen kertoo.

Myös Savolainen pitää Paavalin kirkosta.

– Tykkään isoista kirkoista. Se tuo myös muistoja mieleen, sillä levytimme Sibelius-lukion kuoron kanssa yhden levyn siellä.

Harjoitusten jälkeen on levollinen mieli

Gospelia Kaikille -kuorossa on mukana hyvin eri-ikäisiä laulajia. Kenenkään uskonnollista taustaakaan ei kysellä.

– Gospel on evankeliumin julistamista. Hartauselämä on tässä mukana ja laulajat tulevat sen kanssa kosketuksiin, mutta sitä ei tuputeta, Nina Pakkanen sanoo.

Musiikin hoitavuus ja laulamisen riemu tekevät varmasti tehtävänsä jokaisessa.

– Ääni hoitaa, aktivoi verenkiertoa ja saa kehon kudokset värähtelemään. On jo itsessään terapoivaa ja elämyksellistä, kun olet äänikylvyssä, Pakkanen sanoo.

Lauluharjoitusten jälkeen Annika Luhtanen ja Heidi Savolaisella on aina levollinen mieli.

– Tämä on hyvä tapa purkaa energiaa, Luhtanen kuvailee.

– Kuorossa saa unohtaa arjen kiireet. Harjoitusten jälkeen on iloinen ja rauhallinen olo.

Kuoroharjoitusten jälkeen Heidi Savolaisella ja Annika Luhtasella on levollinen, hyvä mieli.

Kuoroharjoitusten jälkeen Heidi Savolaisella ja Annika Luhtasella on levollinen, hyvä mieli.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.