null Tärkeä aikalisä

Lek Yimprasert (oik.) keskusteli marjanpoimija Banyen Wangstongin kanssa Hilan leirikeskuksessa viime viikon torstaina.

Lek Yimprasert (oik.) keskusteli marjanpoimija Banyen Wangstongin kanssa Hilan leirikeskuksessa viime viikon torstaina.

Tärkeä aikalisä

Kirkon tarjoama hätämajoitus antoi thaimaalaisille marjanpoimijoille mahdollisuuden puolustaa oikeuksiaan.

Nauru on ensimmäinen asia, joka tulee kävijää vastaan Espoon seurakuntayhtymälle kuuluvassa Hilan leirikeskuksessa. Nauru lähtee 41 thaimaalaisesta marjanpoimijasta, joiden aloittama työtaistelu marjayritys Ber-Ex Oy:ta vastaan on ollut yksi syksyn kuumista uutisaiheista.

Viidenkymmenen marjanpoimijan ryhmä on kertonut jäävänsä yhteensä 113 000 euroa tappiolle, kun heidän saamistaan palkkioista vähennetään kaikki heiltä perityt kulut ja velat. Viime lauantaina Kallion kirkossa järjestettiin tukikonsertti marjanpoimijoiden hyväksi.

Hilan leirikeskuksessa marjanpoimijat majoittuivat vajaan viikon ajan viime lauantaihin saakka. Sitä ennen he yöpyivät Suolahden kansantalolla, Äänekosken seurakuntatalolla ja työväentalossa Helsingissä. Poimijat palaavat kotimaahansa tämän Essen ilmestymisviikolla 9. ja 11. lokakuuta.

Espoon seurakuntayhtymän monikulttuurisuustyön sihteeri Matti Peiponen kertoo, että marjanpoimijoille tarjottiin hätämajoitusta humanitaarisin perustein. Marjanpoimijoiden ja Ber-Ex Oy:n palkkakiistaan Espoon seurakunnat eivät ota kantaa.

”Tuntui perustellulta ajatella, että marjanpoimijoilla pitäisi olla oikeus selvittää asiaansa täällä, ennen kuin lähtevät. Nämä ihmiset eivät ole hyväosaisia, vaan tulivat Suomeen tekemään raskasta työtä, jolla ei rikastu. Tähän aikaan vuodesta heitä ei voinut majoittaa telttaan, eikä olisi oikein, jos heidän vähät varansa olisivat kuluneet majoitukseen”, Peiponen perustelee.

Marjanpoimijoiden pyynnöstä seurakuntayhtymä varjeli tarkoin tietoa majoituspaikasta, jotta he saivat olla rauhassa medialta ja mahdollisilta häiriköiltä.

Nauru liittyi marjanpoimijoiden samana aamuna tekemään Youtube-videoon, jota he olivat kokoontuneet katsomaan. Videolla he vastaavat Thaimaan työministeriön edustajan esittämiin väitteisiin.

Videon on tehnyt thaimaalainen työoikeusaktivisti Lek Yimprasert. Yimprasertin mukaan marjanpoimijat kamppailevat paitsi palkkojensa, myös ihmisarvonsa puolesta. Suomessa työskentelevän marjanpoimijan takana on keskimäärin 17 henkilön alihankkijaketju, josta suurin osa on Thaimaan puolella.

Viime viikon torstaina paikalla olivat myös marjanpoimijoiden puolustajiksi ryhtyneet vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson, toimittaja Taneli Hämäläinen ja ihmisoikeusjuristi Ville Hoikkala.

Hoikkala pitää seurakuntien tarjoamaa hätämajoitusta tärkeänä.

”Tämä aika on ollut tarpeellinen ja riittävä asioiden selvittämistä varten”, hän sanoo.

Hoikkalan mukaan marjanpoimijoiden ja marjatukkujen väliseen riskinjakoon tarvitaan nykyistä selkeämpiä sopimuksia. Hoikkala kysyy myös, onko perusteltua pitää kaikin tavoin marjatukkujen ehdoilla Suomessa olevia poimijoita itsenäisinä yrittäjinä.

Li Anderssonin mielestä ainoa oikea tulkinta olisi se, että marjanpoimijat katsottaisiin työsuhteessa oleviksi. ”Tämä turvaisi heille vähimmäisoikeudet, minimipalkan ja mahdollisuuden kääntyä kiistatilanteessa ammattiliittojen puoleen”, Andersson sanoo.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.