null Täysin palkein

Espoon kuorojen kasvoja. Äänensä antavat kuulua Elliot Pelkonen Tuomiokirkkoseurakunnan lapsikuorosta, Aila Riihentaus Laulumielestä (ylärivi) Heini Taanila Exoduksesta ja Reijo, Repe, Pussinen Laulumielestä (alarivi).

Espoon kuorojen kasvoja. Äänensä antavat kuulua Elliot Pelkonen Tuomiokirkkoseurakunnan lapsikuorosta, Aila Riihentaus Laulumielestä (ylärivi) Heini Taanila Exoduksesta ja Reijo, Repe, Pussinen Laulumielestä (alarivi).

Täysin palkein

Espoon seurakuntien tiloissa harjoittelee yhteensä noin neljäkymmentä kuoroa. Esse seurasi laulun iloa tavallisena torstai-iltana.

”Her-ra ihmis-ten, Her-ra ihmis-ten”.

Espoon tuomiokirkon seurakuntatalon salissa hiotaan täydellistä suoritusta. Parikymmenpäisen Exodus-kuoron jäsenet istuvat tuoleilla ringissä kahta sanaa toistellen. Työn alla on säkeistö laulusta ”Heinillä härkien kaukalon”.

Ringin keskellä kanttori Anna-Liisa Haunio keskeyttää flyygelisäestyksen tasaisin välein korjatakseen kuorolaisten fraseerausta.

”Herraan enemmän r:ää, ihmisiin enemmän h:ta”, tarkentuvat ohjeet. Sen jälkeen sama kohta otetaan uudestaan, ja vielä kerran.

Lopulta säkeistö saa soida keskeytyksettä alusta loppuun ja kauniilta se kuulostaakin. Tyytyväinen Haunio nostaa peukkua ja hihkuu onnistuneelle suoritukselle.

”Wautsi! Ei mikään helppo kohta!”

Ikähaitarilla 15–26 -vuotiaista koostuva kuoro saattaa koukuttaa. Ainakin, jos on uskominen Olli Huotaria (19) ja Heini Taanilaa (28), jotka ovat olleet mukana lähes ripariajoista lähtien.

”Rippikouluni isonen kehotti liittymään mukaan. En ollut aiemmin edes tajunnut, että kotiseurakunnallamme on oma kuoro. Kuorossa olikin paljon samanikäisiä nuoria, joten tänne on sitten jääty jumittamaan”, Huotari naurahtaa.

Myös Taanila tutustui Exodukseen kaverinsa kautta ollessaan isoskoulutuksessa.

Osa kuorolaisista tulee myös muista seurakunnista. Vaikka mukana on paljon musariparin suorittaneita, kuoro on kaikille avoin.

”Aiempaa laulukokemusta ei vaadita. Olennaista on tavoitteellisuus ja se, että kehitytään yhdessä”, korostaa Taanila.

Laulu- ja esiintymistaidot hioutuvat erilaisten projektien kautta, kuten nyt edessä oleviin joulunajan konsertteihin valmistautumisella.

”Oma laulamiseni on kehittynyt valtavasti, erityisen hienoa on ollut oppia stemmalaulantaa. Hyvä ilmapiiri on auttanut paljon”, Huotari vahvistaa.

Seurakuntayhteys ei jää kummallakaan vain kuoroharrastuksen varaan. Teologian maisteriksi valmistunut Taanila työskentelee Espoon tuomiokapitulin hallintosuunnittelussa, kun taas Huotari on toiminut sekä isosena että leiriavustajana. Kuoron ohella hän esiintyy kuukausittain Suvelan kappelin messussa. Kuorossa yhdistävänä tekijänä toimii silti ennen kaikkea musiikki.

”Tänne kannattaa tulla, oli sitten kiinnostunut uskonasioista tai oman laulutekniikan petraamisesta”, Huotari sanoo.

Kun äiti on illalla poissa kotoa, keksii pieni ihminen monenmoista mielenkiintoista puuhaa. Hän saattaa esimerkiksi purkaa patjan sisuksia lattialle.

Äiti, tässä tapauksessa Marketta Vanamo, (35) ei vielä tiedä kolttosesta. Hän laulaa täysin palkein parinkymmenen muun ihmisen kanssa Soukan kappelissa. Laulumieli-kuoroa johtaa kanttori Helena Yli-Jaskari.

Espoonlahden seurakunta mainosti aloittelevaa ryhmää viime syksynä. Essen ilmoituksessa luvattiin, että harjoituksiin pääsee mukaan kuka tahansa lauluintoinen: ”Sinulle, joka haluaisit laulaa muuallakin kuin suihkussa.”

Marketta Vanamo oli lapsensa kanssa hoitovapaalla ja pongasi mainoksen.

”Ajattelin, että hyvin markkinoitu, nyt tai ei koskaan. Olen aina halunnut laulaa, mutta olen kokenut, etten osaa.”

Kun Vanamo oli pikkutyttö, häntä ei huolittu koulun kuoroon. Jaakko kulta -laulu ei mennyt opettajan mielestä ihan puhtaasti.

”Se oli minulle karvas pettymys. Eikö koulu ole se paikka, jossa eri asioita voisi opetella?”

Koskaan ei ole liian myöhäistä. Laulumieli-kuoron harjoittelu alkoi viime syksynä, ja mukaan tuli heti innokkaita laulajia. Yksi heistä oli Reijo, Repe, Pussinen (63), joka on perustanut kuoron yhdyssiteeksi myös nettisivuston. Pussinen oli koulussa kympin laulaja ja tottunut esiintyjä, mutta laulu jäi sivuun.

”Mitä nyt rämpyttelin kitaraa ja lauleskelin lapsille, kun olivat pieniä. Porukassa laulaminen on kuitenkin parasta.”

Aila Riihentaus (43) kertoo kiireisestä työelämästään. Sen vastapainoksi kuoro vie toiseen maailmaan.

”Joka kerta on alussa rentoutumishetki. Se lopettaa päivän kiireet, se rauhoittaa ja sen jälkeen voi keskittyä laulamiseen.”

Laulumieli-kuoro harjoittelee tänä iltana adventin ja joulun ajan musiikkia, tähtäimessään seuraava esiintyminen. Joku seuraa nuotteja, toinen harjoittelee korvakuulolta tuttuja tai uusia sävelmiä. Ohjelmistossa on muun muassa Händeliä, Petri Laaksosta ja Jussi Chydeniusta.

Lauluharjoitusten jälkeen Marketta Vanamo hurauttaa kotiin, päästää lapsenvahdin lähtemään ja hoksaa lapsensa askaroineen melkoisen määrän siivottavaa.

”Jossain muussa tilanteessa sotku olisi harmittanut, mutta nyt ei ollenkaan. Otin imurin esiin ja rupesin imuroimaan. Laulatti vaan.”

Lauluharrastus on Vanamon mielestä arjen henkireikä, se piristää ja rentouttaa.  

”On iso taito, että oppii tiedostamaan kroppaa ja saa äänen avautumaan. Siitä kiitos kuoronjohtajallemme, joka on erinomainen opettaja.”

Laulumieli esiintyy 15.12. kello 17 Soukan kappelissa. Kauneimmat joululaulut -messu.

Exodus esiintyy 20.12. kello 19 Espoon tuomiokirkossa. Joulukonsertti, mukana myös Pekka Nymanin bändi.

Espoolaiskuorojen tietoja kootusti:
www. espoonseurakunnat.fi/kuorot

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.