null Teologit ja luonnontieteilijät julkaisivat ilmastokannanoton

Ajankohtaista

Teologit ja luonnontieteilijät julkaisivat ilmastokannanoton

Tieteenalojen välistä keskustelua käynyt ryhmä on ollut olemassa jo vuodesta 2013.

Luonnontieteilijöistä ja teologeista koostuva asiantuntijaryhmä julkaisi 11.8. yhteisen kannanoton ilmaston suojelemiseksi. Kannanotto haastaa ihmiset toimimaan ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Ryhmän toisen puheenjohtajan, akatemiaprofessori ja ilmastotutkija Markku Kulmalan mukaan ilmastonmuutos on niin monimutkainen ilmiö, että sen selättämiseksi tarvitaan eri alojen yhteistyötä.

– Ymmärsin jo aikaa sitten, että tämän ongelman ratkaisemiseen tarvitaan kaikkia tieteenaloja, järjestöjä, seurakuntia, poliitikkoja ja talouselämää sekä yksittäisiä ihmisiä ja perheitä. Asia on tärkeä, eikä meillä ole monta vuosikymmentä aikaa ratkaista sitä, Kulmala toteaa.

Teologien ja luonnontieteilijöiden välinen keskustelu on Suomessa ollut vähäistä. Ilmastokannanoton tehnyt ryhmä perustettiin vuonna 2013, mutta se on toiminut matalalla profiililla. Ilmastokannanotto oli Markku Kulmalan mukaan hyvä tapa tuoda ryhmän toiminta julkisuuteen.

– Ryhmän perustamisen idea syntyi siitä, että keskustelussa oli liikaa vastakkainasettelua. Olipa kyse mistä tahansa tieteenalasta, on tärkeää oppia ymmärtämään toisten käyttämää kieltä.

Keskusteluryhmään kutsuttiin aluksi joitain asiasta kiinnostuneita teologeja ja luonnontieteilijöitä. Myöhemmin ryhmä on kasvanut omalla painollaan. Etenkin teologit ovat pyrkineet mukaan niin innolla, että monet halukkaat on jouduttu torjumaan. Ryhmän toisena puheenjohtajana toimii luonnontieteistä ja teologiasta väitellyt Espoon piispa Tapio Luoma.

– On tärkeää, ettei teologien ja luonnontieteilijöiden suhde ole epätasainen ja ettei ryhmästä tule liian iso, Kulmala selittää.

Markku Kulmala uskoo kannanoton saavan kuuluvuutta. Kirkon tiedotuskeskus osallistuu tiedotukseen, ja Kulmala ja Tapio Luoma olivat 11.8. Huomenta Suomi -ohjelmassa kertomassa kannanotosta. Kulmala luottaa myös sosiaalisen median voimaan.

– Jaamme asiaa Facebookissa ja Twitterissä. Myös se, että tällainen kannanotto on olemassa ja meillä on nettisivu, johon voi viitata, on itsessään paljon.

Kulmala uskoo, että ilmastokatastrofi saadaan vielä ehkäistyä.

– Kuvittelen, että ihmiskunta joko vähitellen havahtuu tekemään tarvittavat muutokset tai tekee ne pakon edessä.

Kannanotto on luettavissa osoitteessa www.ilmastokannanotto.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.