Terapeutti: Nettiraivoa levittävien itsetuntemus on heikko
Pienuus paljastuu.

Pienuus paljastuu. "Nettivihaaja pienenee entisestään, koska ei kohtaa itseään", terapeutti Tommy Hellsten sanoo. Kuva: Harri Vaalio

Terapeutti: Nettiraivoa levittävien itsetuntemus on heikko

Tommy Hellstenin mukaan nettivihaaja yrittää kasvaa toista ihmistä mitätöimällä.

Media sulki syyskuussa kommenttipalstojaan vihapuheen vuoksi. Terapeutti Tommy Hellsten pitää ratkaisua välttämättömänä ja oikeana. Vihakirjoittaja joutui näin hetkeksi seinää vasten, jolloin hän sai miettiä omia asenteitaan ja kohdata itsensä.
 

Mitätöintiin alistuminen reagoimatta on kuin keräisi ruutia kellariinsa."

Tommy Hellsten
 

Hellstenin mukaan netin arveluttavuus on siinä, että se antaa foorumin narsistiselle ja sairaalle riehumiselle ilman että kukaan sanoo vastaan.

"Netti on kuin suoja, jonka takaa voi laukoa mitä tahansa joutumatta vastuuseen – ellei tee joitain tyystin laitonta", hän sanoo.

Vihaa lietsova yrittää Hellstenin mukaan rakentaa minuuttaan uhon avulla. Kirjoittaja yrittää osoittaa omaa erinomaisuuttaan vihaamalla ja kuvittelee kierolla tavalla olevansa hyvä.

Työttömyyttä isompi ongelma

Vihakirjoittaja on Hellstenin mukaan todennäköisesti arkielämässä arka ihminen, joka räyhää vain turvallisen netin suojasta. Silloin ihminen ei kohtaa itseään, eikä voi muuttua.

"Nettiraivoa levittävien itsetuntemus on heikko. Yrittämällä polkea muita alas ja nousemalla heidän päälleen, he yrittävät kasvaa suuremmiksi. Tosiasiassa he pienenevät entisestään, koska eivät kohtaa itseään", Hellsten sanoo.

Hellsten pohtii, että jos tällaisella henkilöllä on yhtään ihmisyyttä jäljellä, hän tuntee huonoa omaatuntoa vihapuheistaan, mutta on niihin niin koukussa, ettei voi lopettaa.

Nettivihan taustalla on Hellstenin mielestä isompi asia kuin lama, työttömyys, leikkaukset tai edes pakolaisaalto.

"Taustalla on se kulttuurimme vika, että olemme järjestelmällisesti purkaneet yhteisöllisyyttä. Kun ihmisillä ei ole toimivaa lähiyhteisöä, jossa peilata itseään, he kiinnittyvät samanmielisten nettiryhmiin."

Iso asia. "Olemme järjestelmällisesti purkaneet yhteisöllisyyttä", Tommy Hellsten sanoo.
Kuva: Matti Karppinen

 

Mitätöinti kerää ruutia kellariin

Nettipalstat muodostavat Hellstenin mukaan vihan lietsojille ryyppyremmin kaltaisen piirin. Molemmista tiputetaan entisiä kavereita pois. Jäljelle jäävät samanmieliset, jotka tukevat tekijää.

Jokaisella on nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen tarve. Jos tämä ei ole toteutunut, hyväksyntää haetaan vaikka muita vihaamalla. Hellsten pitää mahdollisena, että vihakirjoittajaa on jossakin elämänsä vaiheessa mitätöity, ja hän on alistunut siihen reagoimatta.

"Se on kuin keräisi ruutia kellariinsa. Jonain päivänä ruutivarasto on niin iso, että se purkautuu vihakanavia pitkin. Onneksi tämä on kuitenkin pieni vähemmistö. Vain hyvin sairailla ihmisillä vihapuhe muuttuu vihateoiksi."

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: