null Testasimme: Mitä naurujoogassa tapahtuu?

Hyvä elämä

Testasimme: Mitä naurujoogassa tapahtuu?

Pitkän päivän päätteeksi salille raahautuminen on itse kullekin haasteellista. Entä kun luvassa on naurujoogatunti? Valomerkki päätti testata, mistä on kysymys.

https://www.youtube.com/watch?v=KhAGpd_oVzk

Mitä hyötyä naurusta on - ja miltä naurujoogaaminen tuntuu? Tähän löytyi vastauksia, kun Ha Ha Helsingin naurujoogaryhmä kokoontui Seurakuntien talolle Helsingin Kalliossa.

Enemmistö paikalle saapuneista oli 25–40-vuotiaita, sekä miehiä että naisia. Vaatetukseksi naurujoogatunnille oli kehotettu varaamaan mukava ja lämmin asu, joten porukka oli pukeutunut rennosti verkkareihin ja villasukkiin.

Harjoitukset aloitettiin tutustumalla ja kevyesti liikkuen ja leikkien. "Maailman huonoin pallon koppaaja" oli niin hassua ja höpöä heilumista, että pieni hyväntuulinen naurun hörinä syntyi kuin itsestään.

Avoin mieli on ehkä ainoa tarpeellinen etukäteisvarustus naurujoogaan mennessä. Vaikka toimittajalta puuttui tyystin aiempi kokemus naurujoogaamisesta, tuntui joukon mukana naurun harjoitteleminen ihan mahdolliselta - jopa luontevalta. Kukaan ei arvioi, miten naurat, tai nauratko ylipäänsä ollenkaan.

Naurujoogan vaikutuksen tieteellinen tutkimus on vielä lapsenkengissä. On  kuitenkin olemassa viitteitä, että nauru vähentää stressiä ja kortisolin tuotantoa sekä parantaa mielialaa.

”Nauruhan on raskasta, koska siinä käytetään kaikkia kehon lihaksia – ne menevät nauraessa liki kramppiin. Sen takia se on niin rentouttavaa”, reilut kuusi vuotta erilaisia naurujoogaryhmiä ohjannut Hazel Salminen toteaa.

Alkutunnista saakka mukana harjoituksissa kulkenut pieni liike oli pelkästään positiivista, sillä se sai rentoutumaan.

”Mitä lämpimämmäksi kehon saa, sitä helpompi on nauraa. Alussa kehoa vähän huijataan käyttämällä harjoitteissa niitä lihaksia, mitä oikeastikin nauraessa.”

Salmisen mukaan naurujoogan myötä kynnys nauramiseen voi madaltua. Kroppa oppii harjoittelun myötä tietämään, miten nauretaan. Ja mitä enemmän treenaa, sitä nopeammin se sujuu.

”Olen aina ollut omasta mielestäni huumorintajuinen ja nauravainen, mutta nyt kun olen pystynyt kerran viikossa harjoittamaan naurujoogaa, se on joka kerta helpompaa. Keho tottuu siihen, että kun menee selälleen, saa nauraa. Ehkä asiat myös alkaa nähdä hassumpina. Sitten nauramista voi vaivattomammin harrastaa arjessa.”

Salmisen oma havainto on, että harjoitetun nauramisen pysyvämmän vaikutuksen varmistamiseksi pitäisi nauraa joka päivä. Mielellään viisitoista minuuttia.

Miksi sitten valita naurujoogan harjoittaminen ryhmässä?

”Toki nauraa voi itsekseen kotonakin, mutta ryhmässä nauru tarttuu. Ja naurujoogassa treenataan naurua ilman syytä. Siellä myös oppii uusia keinoja saada kehossa aikaan nauru.”

Ympärillä olevien ihmisten nauramista kuunteli kuin musiikkia. Ja tästäkin porukasta – kuten kuulemma useimmista – löytyi moottori, joka levitti naurua.

Lopputunnin aikana, ennen rentoutusta oli ”vapaan naurun” osuus, jossa saattoi vaikka vain kuunnella toisten hekottelua. Olin niin väsynyt, että ajattelin pelkästään pötkötteleväni. Toisin kävi – hyrisevä hirnutus, joka erään herrahenkilön sisuksista kumpusi, ei voinut olla tarttumatta. Pian huomasin käkätteleväni mukana. Ja voi miten rento oli olo tunnin jälkeen!

Naurujooga

  • Naurujooga on intialaisen lääkäri Madan Katarian kehittämä menetelmä, jolla pyritään edistämään terveyttä erilaisten harjoitusten avulla.

  • Naurujoogaharjoitukset koostuvat paitsi naurusta, myös nauruun valmistavista hengitys- ja rentoutumisharjoituksista sekä erilaisista leikkimielisistä, heittäytymiseen rohkaisevista tekniikoista.

  • Lähtökohtana on, ettei naurun tarvitse olla aitoa. Keho tuottaa naurun positiivisia vaikutuksia elimistöön joka tapauksessa. Usein harjoituksissa harjoitteilla syntynyt nauru kuitenkin muuttuu aidoksi nauruksi.

  • Nauramisen pitkäaikaisvaikutteita on tutkittu varsin vähän, mutta naurun arvioidaan tuottavan paitsi positiivista mieltä, myös rentouttavan lihasjännitteitä, alentavan verenpainetta ja lisäävän kehon omia mielihyvähormoneja.

Lue myös:
Mikko Vaismaa kulkee työkseen naurattamassa
Jooga ei ole kirkolle uhka

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Heli Harjunpää on joogamatolla Jumalan edessä

Hengellisyys

Jooga on auttanut Heli Harjunpäätä päästämään irti turhasta murehtimisesta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.