null Tien päällä taas

Bilbo Reppulia esittää Martin Freeman.

Bilbo Reppulia esittää Martin Freeman.

Tien päällä taas

Hobitti — odottamaton matka. Ohjaus Peter Jackson.

Peter Jacksonin maineikkaan Taru sormusten herrasta -filmatisoinnin siivittämänä J. R. R. Tolkienin ystävät ovat odottaneet malttamattomasti uutta Hobitti-trilogiaa. Nyt luvassa on lähemmäs yhdeksän tuntia puhdasta toimintafantasiaa Jacksonin ohjaamana — yllättävää kyllä tavallisen mittaisesta kirjasta.

Hobitti — odottamaton matka -elokuvassa on peruutettu ajassa taaksepäin Bilbo Reppulin nuoruuteen. Edellisestä trilogiasta tuttu velho Gandalf ja tämän kääpiöystävät saavat houkutelluksi hänet apuriksi matkalle Yksinäiselle vuorelle. Vuori on jonkinlainen puolikristillinen ”luvattu maa”, sillä paha lohikäärme on riistänyt kääpiöiden synnyinseudun. Vaikeusastetta eivät vähennä örkit eivätkä muut reviirejään puolustavat hukat ja hiidet.

Bilbo on tavallinen, mukavuudenhaluinen hobitti, joka ei ole luonnostaan seikkailija, puhumattakaan mistään sankarista. Kuten Taru sormusten herrasta -trilogiassa saatiin huomata, hobitit voivat kuitenkin venyä toden paikan tullen arvaamattomiin suorituksiin.

Ensimmäisen osan perusteella hahmogalleria ei ole aivan yhtä värikäs kuin edeltäjätrilogiassa, mutta onneksi liikuttavan inhimillinen ja nautittavan kauhea Klonkku varastaa jälleen show’n. Toiminta kaipaa rinnalleen dialogia sekä jännitteitä. Toivon mukaan jatko-osat syventävät ensimmäisen osan kehittelyä.


Kirjoja Hobitti-elokuvan imussa

J. R. R. Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin. WSOY 2009.

J. R. R. Tolkienin esikoisromaani Hobitti eli sinne ja takaisin on saanut uutta huomiota kirjaan pohjautuvan elokuvan myötä. Sympaattinen tarina kertoo mukavuudenhaluisesta hobitti Bilbo Reppulista, joka jättää kotikolonsa ja lähtee kolmentoista kääpiön ja velho Gandalfin kanssa pitkälle matkalle.

Ryhmän päämääränä on kaukana sijaitseva vuori, jonka lohikäärme Smaug on kauan sitten valloittanut kääpiöiltä. Nyt he haluavat kotikontunsa ja rikkautensa takaisin.

Wayne G. Hammond ja Christina Scull: Hobitti Tolkienin silmin.
WSOY 2012.

Työstäessään Hobitti-kirjaa J. R. R. Tolkien teki siihen liittyen lukuisia piirroksia ja maalauksia. Uusi komea kirja sisältää kaikki nämä kuvat ja niiden luonnokset. Lisäksi Wayne G. Hammond ja Christina Scull selvittävät perusteellisesti yli sadan kuvan taustat.

Taru Sormusten Herrasta- ja Hobitti-elokuvat nähneet voivat myös huomata, miten Tolkienin piirrokset ovat vaikuttaneet filmit ohjanneen Peter Jacksonin näkemykseen Keski-Maan maisemista.

Jude Fisher: Hobitti — odottamaton matka. Kuvitettu opas. WSOY 2012

Uudesta Hobitti-elokuvasta on tehty kuvitettu opas. Siinä tarkastellaan elokuvan tapahtumia sekä henkilöhahmoja ja heidän tapojaan ja motiivejaan pintaa syvemmältä. Opas tarjoaa paljon pikkutietoa, jolla ainakin tosifani saa varmasti lisää irti elokuvasta.

J. R. R. Tolkien: Tom Bombadilin seikkailut. WSOY 2012.

Vuonna 1962 alunperin ilmestynyt Tom Bombadilin seikkailut on nyt suomennettu. 16 runoa sisältävä kirja tarjoaa lisää tarinoita Tolkienin fantasiakirjojen Keski-Maasta. Se sopiikin sekä Tolkienin että runojen ystäville. Sympaattisen kirjan on hienosti suomentanut Alice Martin. Kolme Panu Pekkasen kääntämää runoa sisältyy myös Taru Sormusten herrasta -trilogiaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.