null Tiernapojat uusiksi

Omaperäinen versio. Rasmus Soinin ja Siiri Partasen sovittaman ja säveltämän Tiernapojat-teoksen solisteilla on perinteisestä poikkeava ilme.

Omaperäinen versio. Rasmus Soinin ja Siiri Partasen sovittaman ja säveltämän Tiernapojat-teoksen solisteilla on perinteisestä poikkeava ilme.

Tiernapojat uusiksi

Nuoret muusikot esittävät Tiernapojat täysin uudella tyylillä, big bandin säestyksellä ja ilman perinteisiä rooliasuja.

 Perinteinen tiernapoikaesitys ei ole koskaan erityisemmin innostanut säveltäjä Rasmus Soinia, koska kuvaelma tuntuu hänestä naiivilta ja melodiat yksinkertaisilta.

– Mietin, miten siitä saisi sellaisen, mikä kolahtaisi itseenikin. Tartuin siis Siirin ideaan sovittaa ja säveltää hänen kanssaan Tiernapojat uusiksi.

Siiri Partanen on Soinin perustaman Sointi Jazz Orchestra -big bandin rumpali. Toisin kuin Soini hän on aina suhtautunut Tiernapojat-esitykseen myönteisesti.

– Se on minusta hieno perinne. Esitin lapsena Tiernapojissa monta kertaa Herodesta ja muistan biisit ulkoa edelleen.

Soini korostaa, ettei kyse ole jazztiernapojista, vaikka taustalla soittaakin big band. Teoksessa on yhdistelty jazziin erilaisia musiikkilajeja: klassista, bluesia, poppia ja kansanmusiikkia.

– Tutut laulut on säilytetty, mutta kappaleet ovat paljon pidempiä. Olemme säveltäneet teokseen alku- ja välisoittoja sekä improvisoituja soolo-osuuksia. Ajatuksena on, että musiikki kuvastaa kuvaelman tapahtumia ja tunnelmia.

Uudenlainen Tiernapojat-esitys kestää vajaan tunnin, kun alkuperäisen esityksen kesto on vain 15 minuuttia. Big bandissa on 17 soittajaa, jotka säestävät neljää laulajaa. Kuningas Herodeksena on Kalle Ruusukallio, Murjaanien kuninkaana Lauri Mikkola, Knihtinä Juuso Waris ja Mänkkinä Minna Tuuliainen.

– Etsimme laulajat, jotka pystyvät laulamaan solistiosuuksia ja moniäänistä stemmalaulua. He esittävät kuvaelman dialogin Oulun murteella, Rasmus Soini kertoo.

Laulajat eivät pukeudu perinteisiin rooliasuihin kruunuineen ja mustattuine kasvoineen, vaan heillä on yhdenmukaiset vaaleat asut.

– Saamme lainaksi Sanna Niskasen Cobblerina-yrityksen suunnittelemat ja valmistamat asut, joissa eriväriset rusetit viittaavat Tienapoikien hahmoihin, Siiri Partanen selvittää.

Tekijäpari aloitti teoksen suunnittelun jo tammikuussa. Toteutuksen miettiminen vei aikaa, koska siihen ei ollut mitään rahoitusta.

– Matkaan kuitenkin osui onnekkaita sattumia ja hyviä tyyppejä, minkä ansiosta tästä tuli totta.

Tiernapoikien ensiesitys on ensi sunnuntaina Tuomaan markkinoilla Senaatintorilla. Partanen ja Soini toivovat sään suosivan konserttia. Onneksi esiintymislava sentään on lämmitetty.

Tiernapoikien nuoret uudistajat tutustuivat Metropolia Ammattikorkeakoulussa, jossa he opiskelivat musiikkipedagogiaa. Valmistuttuaan Rasmus Soini on sovittanut ja säveltänyt musiikkia eri yhtyeille sekä opettanut teoriaa Espoon musiikkiopistossa. Vuosi sitten hän perusti Sointi Jazz Orchestran ja pyysi siihen rumpaliksi Siiri Partasta.

Naisia ei rumpupalikoissa nähdä kovin usein vielä nykyäänkään.

– Ilmapiiri on yhä sellainen, ettei tyttöjä kannusteta opiskelemaan rumpujensoittoa. Ehkä naisrumpaleitakin alkaa pikku hiljaa tulla enemmän, kun julkisuuteen tulee uusia roolimalleja, sanoo Ylen Uusi päivä -sarjassa näyttelevä ja muun muassa omassa Suurvisiiri-bändissään soittava Partanen.

Rasmus Soini kokosi big bandinsa alun perin sävellyskonserttiaan varten. Orkesteri on kuitenkin jatkanut toimintaansa, vaikka eri kokoonpanoissa soittavat ammattimuusikot ovat kiireistä väkeä.

– Keikkojen toteutuminen on paljolti kiinni siitä, miten tietty ydinporukka saadaan kokoon.

Soinin kaikkea tekemistä leimaa tietty uudistushenkisyys. Hänen Sointi Jazz Orchestralle säveltämiinsä kappaleisiin sisältyy vaikutteita rytmimusiikista, kansanmusiikista ja klassisesta musiikista.

Soini on myös halunnut saada normaalia enemmän irti big band -kokoonpanosta. Niinpä hän on käyttänyt Duke Ellingtonin ja Maria Schneiderin tunnetuksi tekemää säveltämismenetelmää, jossa yksittäisten muusikoiden taitoja hyödynnetään monin tavoin.

– Olen hakenut samaa joustavuutta, jota löytyy pienemmistä bändeistä. Silloin ajatellaan enemmän soittajaa kuin soittimia ja tuodaan paremmin esiin soittajan persoonallisuus. Joissakin kappaleissa esimerkiksi baritonisaksofonisti voi soittaa selloa ja trumpetisti huilua, bändinjohtaja kuvailee.

Ensi keväänä Sointi Jazz Orchestralla on tiedossa uudentyyppistä yhteistyötä Ylioppilasteatterin kanssa. Yhtye esiintyy big bandina teatterin maaliskuussa ensi-iltansa saavassa näytelmässä. Siinäkin bändi kuitenkin soittaa omaa musiikkiaan.

– Tulevaisuudessa on varmasti myös muita esiintymisiä, mutta iso kokoonpano saa aikaan sen, että keikkailu on enemmänkin projektiluonteista.

Sointi Jazz Orchestran Tiernapojat-esitys su 14.12. kello 15 Tuomaan markkinoilla Senaatintorilla, ma 15.12. klo 19 Arabiasalissa, Arabiankatu 2, ja la 20.12. klo 17 Kanneltalossa, Klaneettitie 5. Arabiasalin esityksen liput 10 / 5 e ja Kanneltalon esityksen liput 11,50 e Lippupalvelusta. Lisätiedot: www.sointijazzorchestra.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.