null Tihenevää kauhua saaristossa

Tihenevää kauhua saaristossa

Mari Jungstedt: Aamun hämärissä. Otava 2010.

Lomailijat kansoittavat leirintäalueen idyllisellä Fårön saarella Gotlannin kupeessa. On paras loma-aika. Yön kääntyessä aamuksi saaren rauha rikkoutuu. Rannalla ammutaan mies teloitustyyliin. Ase on venäläinen. Poliisit ja mediaväki aloittavat työnsä. Myös suojellulla Gotska Sandön saarella liikkuu outoa väkeä.

Komisario Anders Knutas ja tv-toimittaja Johan Berg tutkivat murhaa oman työnsä näkökulmasta, eikä yhteentörmäyksiä voi välttää. Aina löytyy joku, joka puhuu paljon ja mielellään — ja liikaa — kameran edessä. Yleensä siitä seuraa vain vaikeuksia, joskus jopa hengenlähtö.

Samalla tapahtumien lomassa kulkevat päähenkilöiden omien elämien langat ja liittyvät kokonaisuuteen vaivattomasti. Kuinka käy Jonas Bergin rakkaudelle Emmaan? Päättyykö suhde lopullisesti vai vieläkö yhteistä tulevaisuutta on?

Rantateloitus on vasta alkua tapahtumille, jotka vyöryvät tutkijoiden eteen ja vievät välillä heidätkin mukaansa. Hämärät rakennusbisnekset, uudet raa’at murhat, talojen ryöstelijät ja Baltiasta kotoisin olevat vierastyöläiset alkavat liittyä kuvioon. Lopuksi on pidäteltävä hengitystä: mitä vielä paljastuu?

Rikosromaani etenee lyhyin, tehokkain luvuin, ja jännitys tihenee kuin ruuvia kierrettäisiin tiukemmalle luku luvulta. Löysää tekstiä kirjassa ei ole. Henkilöt liikkuvat luontevasti miljöössä, ja henkilökuvat rakentuvat eheiksi niukoin piirtein.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.