Tikkurilan äänestysprosentti oli koko maan alhaisin

Tikkurilan äänestysprosentti oli koko maan alhaisin

Tikkurilan seurakunnan äänestysprosentti seurakuntavaaleissa oli 6,0. Se oli koko maan alhaisin. Vuoden 2010 seurakuntavaaleissa Tikkurilan äänestysprosentti oli 9,4 ja neljä vuotta aiemmin 6,8.

Myös koko Vantaan äänestysprosentti laski 11,2:sta 8,3:een. Kirkkoherra Janne Silvast huomauttaa, että Tikkurilan tulos myötäilee koko Vantaan tuloksia. Äänestysprosentti on Tikkurilassa yleensäkin muuta Vantaata alhaisempi.

– Jäsentutkimusten mukaan meidän jäsenistössämme on muuta Vantaata enemmän niitä, joilla ei ole aktiivista suhdetta kirkkoon, Silvast kertoo.

– Tikkurila on myös suuri seurakunta, jonne muuttaa joka vuosi 4000 uutta ihmistä, ja lähes saman verran muuttaa sen alueelta pois. Eli vaalivuonnakin 8000 ihmistä on ollut lähdössä tai tulossa. Ehkä siinä tilanteessa vaalit eivät kiinnosta.

Seurakunta, johon muuttaa paljon uusia jäseniä, kärsii myös siitä, että seurakuntavaalien äänioikeutetut listataan jo elokuussa. Vantaan ja muiden seurakuntayhtymien ongelmana on lisäksi sekava vaalijärjestelmä. Vaalipäivänä käydään kahdet vaalit, joissa äänestetään edustajat seurakuntaneuvostoihin ja yhteiseen kirkkovaltuustoon. Samalla ehdokkaalla on niissä eri numerot. Joka vaaleissa tämä tuottaa paljon hylättyjä ääniä.

Silvast arvioi myös, että näissä vaaleissa äänestysprosenttia saattoi alentaa myös se, ettei kauppakeskus Jumbossa ollut ennakkoäänestyspaikkaa ja että varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikkana oli kirkkoherranvirasto eikä kirkko.

Tikkurilan 16–17-vuotiaiden äänestysprosentti tipahti 1,6:een neljän vuoden takaisesta 9,1:stä.

– Siihen voi vaikuttaa niinkin pieni asia, että näissä vaaleissa meillä ei ollut ehdokkaana ketään opiskelijaa niistä kouluista, joissa ennakkoäänestys järjestettiin, Silvast kertoo.

– Alhainen vaalitulos on joka tapauksessa painava ja vakava viesti kirkolle.

Jaa tämä artikkeli: