null Toiselta sukupuolelta pääsy kielletty

Seurakuntapastori Elina Koivisto juttelee Puhkea kukkaan -brunssilla seurakunnan perhekerhosta tuttujen siskosten Tiina Uimosen ja Johanna Tolosen (oikealla) kanssa. Vasemmalla ovat Aino Sarkki, Hanna Lampi ja Tiitus-vauva. Kuva: Sirpa Päivinen

Seurakuntapastori Elina Koivisto juttelee Puhkea kukkaan -brunssilla seurakunnan perhekerhosta tuttujen siskosten Tiina Uimosen ja Johanna Tolosen (oikealla) kanssa. Vasemmalla ovat Aino Sarkki, Hanna Lampi ja Tiitus-vauva. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Toiselta sukupuolelta pääsy kielletty

Kirkossa järjestetään paljon toimintaa, jonne saavat tulla vain naiset tai pelkästään miehet. Tavoitteena on jakaa kokemuksia, joihin muutkin ovat törmänneet.

Lähes jokaisessa Helsingin seurakunnassa on yhdelle sukupuolelle mietittyä toimintaa. Tuore naisten juttu on Puhkea kukkaan -kokonaisuus Paavalin seurakunnassa.

Nettisivustolla puhkeakukkaan.fi poseeraa kiharrettuja, punahuulisia naisia kukkamekoissaan ja -seppeleissään. Yksi heistä on toiminnan takana oleva Paavalin seurakuntapastori Elina Koivisto. Naisten keskinäinen rohkaisu on hänelle tärkeää.

– Toivon, että naiset löytäisivät omat lahjansa ja oman paikkansa elämässä.

Ensimmäinen Puhkea kukkaan -tapahtuma oli naisten brunssi sekä runo-, tanssi- ja musiikkiesitys Paavalin kirkossa. Syyskuun ensimmäisenä lauantaina noin sata naista kokosi lautasilleen monenlaisia herkkuja. Mukana olivat sisarukset Tiina Uimonen ja Johanna Tolonen, jotka halusivat irtautua kotiarjesta ja vaihtaa rauhassa kuulumisia toistensa kanssa.

– Brunssin jälkeen pidetty esitys KokoNainen oli koskettava, kertoo Uimonen.

Hän piti teksteistä ja lauluista, joissa käsiteltiin kelpaamisen, ystävyyden ja yksinäisyyden teemoja.

– Tunsin, että monet naiset ovat samojen kysymysten äärellä, joiden kanssa itsekin painiskelen, Uimonen sanoo.

Puhkea kukkaan -sivustolla on blogi, keskustelupalsta ja tietoja tulevista tapahtumista. Sivustolle kootaan myös naisverkostoa, jonka jäseniä tuodaan esille. Myöhemmin sivustolle tulee rukouksia, artikkeleja ja kirja-arvosteluja. Koiviston tavoitteena on laajentaa Puhkea kukkaan koko maahan.

Naisten brunsseja järjestetään tänä syksynä kerran kuussa. Joka kerralla on eri alustus tai esitys. Seuraava brunssi pidetään lokakuun ensimmäisenä päivänä otsikolla Kauneutta elämään, naiset!

Henkireikiä miehille

Miehet kokoontuvat Herttoniemenrannassa joka toinen viikko Henkireikä-keskustelutilaisuuteen.

– Tarkoitus on antaa keskustelun syntyä vapaasti. Meillä ei ole varsinaisia teemoja, kertoo mukana ollut kappalainen Juha-Matti Tikkanen.

Tikkanen kertoo, että eri-ikäisten miesten on luontevaa avautua itseään kiinnostavista aiheista. Hän arvelee, että kaikille juttelu ei olisi yhtä helppoa, jos paikalla olisi naisia.

Mikaelin ja Herttoniemen seurakunnat ovat järjestäneet isien ja poikien bussimatkoja lätkäkaupunkeihin. Päiväretkeen kuuluu matka, ruokailu pizzabuffetistaan tunnetussa Raxissa, museovierailu ja lätkäottelu. Joskus bussissa on vieraillut myös joku paikallinen jääkiekkokuuluisuus.

– Näille retkille tulee miehiä, jotka eivät muuten osallistu seurakunnan toimintaan, kertoo retkiä järjestänyt Herttoniemen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Juha Perilä.

Herttoniemen ja Mikaelin seurakunnat pitävät syyslomalla myös yhteiset leirit ensin tytöille ja sitten pojille.

Riskinä stereotypiset oletukset sukupuolista

Sukupuolentutkimuksen tohtorikoulutettava Nina Järviö suosittelee sukupuolikäsitysten pohtimista.

– Oletetaanko, että kaikki naiset ovat äitejä tai kiinnostuneita käsitöistä? Onko isille ja pojille suunnattu ohjelma fyysisesti toiminnallisempaa kuin äitien ja tyttöjen leirit? Järviö sanoo.

 

Toivottavasti esimerkiksi trans- ja intersukupuoliset ihmiset ovat tervetulleita ryhmiin, joihin he kokevat kuuluvansa." - Nina Järviö

 

Hänestä sukupuolierityinen toiminta ei ole automaattisesti hyvää tai huonoa.

– Voi olla voimaannuttavaa tai vapauttavaa päästä jakamaan ajatuksia toisten kanssa, jotka ovat saattaneet kohdata arjessaan samanlaisia asioita kuin sinä. On kuitenkin hyvä muistaa, että niin naiset kuin miehetkin ovat keskenään erilaisia.

Järviö toivoo, että käsityöryhmiä ei pidettäisi automaattisesti naisten ryhminä ja että isät voisivat retkeillä yhtä lailla tyttö- kuin poikalastensa kanssa.

– Seurakunnissa on sukupuolten moninaisuutta siinä missä kaikkialla muuallakin. Toivottavasti esimerkiksi trans- ja intersukupuoliset ihmiset ovat tervetulleita ryhmiin, joihin he kokevat kuuluvansa.

Miesten keskusteluja ja naisten käsitöitä

* Miesten keskustelupiirejä on Herttoniemen, Kallion, Meilahden, Roihuvuoren, Töölön ja Vuosaaren seurakunnissa.

* Miesten raamattupiirejä on Pitäjänmäen, Roihuvuoren, Vartiokylän ja Vuosaaren seurakunnissa.

* Naisten raamattupiirejä on esimerkiksi Pitäjänmäen ja Roihuvuoren seurakunnissa.

* Naisten viikonloppu- tai päivätapahtumia Haagan, Malmin, Oulunkylän ja Paavalin seurakunnissa.

* Naisten keskustelu-, kirjallisuus-, käsityö- liikunta- tai rukousryhmiä on Herttoniemen, Malmin, Mikaelin, Oulunkylän, Paavalin ja Töölön seurakunnissa.

* Naiskuoroja on esimerkiksi Malmin ja Mikaelin seurakunnissa.

* Tyttöjen ja poikien leirejä järjestetään esimerkiksi Mikaelin ja Herttoniemen seurakunnissa.

* Cantores Minores on Tuomiokirkkoseurakunnan poikakuoro.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tanssitaiteilija Mirva Keski-Vähälä ohjaa läsnäoloon ja hengittämiseen – Naisten päivässä rentoutuminen on suotavaa

Ajankohtaista

Oulunkylän kirkon Naisten päivässä hellitään hartiahieronnalla, herkuilla ja hengenravinnolla. Lapsille voi myös varata hoitopaikat luentojen ja työpajojen ajaksi.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.