null Toisen hyvä

Toisen hyvä

Ensi sunnuntai on 14. sunnuntai helluntaista. Sen aihe on Lähimmäinen. Päivän raamatuntekstit ovat Ps 112:5–9, Ruut 1:8–11, 14–18, Room. 13:8–10 ja Mark. 12:41–44.

Minne sinä menet, sinne minäkin menen,

ja minne sinä jäät, sinne minäkin jään.

Ruut 1:16

Orpa teki suuren päätöksen jäädä kotiseudulleen Mooabiin. Päätös ei ollut helppo, sillä hän olisi mielellään lähtenyt anoppinsa Noomin ja kälynsa Ruutin kanssa Betlehemiin, anopin kotiseudulle. Orpaa itkettää, kun joutuu eroamaan Noomista ja Ruutista, jotka olivat hänelle hyvin rakkaita. Toisaalta hän on toiveikas tulevaisuuden suhteen: ehkä Herra on hänelle hyvä ja hän voi vaikeuksien jälkeen aloittaa uuden elämän.

Aikaisemmin perheeseen kuului kuusi jäsentä: appi, anoppi, heidän kaksi poikaansa sekä näiden vaimot Orpa ja Ruut. Aluksi kaikki oli hyvin, tulevaisuus näytti valoisalta. Sitten alkoivat vaikeudet. Appi ja molemmat pojat kuolivat. Jäljelle jäivät vain naiset. Toimeentulon huolet saivat Noomin muuttoajatuksiin. Molemmat miniät olisivat halunneet lähteä hänen mukaansa, mutta hän vaatimalla vaati heitä jäämään. Hän ehkä tuumi, että nuoremmat naiset voisivat helpommin aloittaa alusta ja löytää uudet miehet, kun hän ei olisi vaivoina. Ruut pysyi kuitenkin lujana ja sanoi anopilleen, että menee sinne minne hänkin ja jää sinne minne hänkin jää.

Ruutin ratkaisu koskettaa. Hän ei asettanut etusijalle omaa etuaan. Tarinan jatkuessa käy ilmi, että vaikeudet kääntyivät siunaukseksi. Jeesuksen opetuksen mukaan jokaisen tulisi oman edun tavoittelun sijaan ajatella toisen hyvää. Virren 431 sanoin rukoilen: ”Suo kovuuteni anteeksi, oi rakas Jeesukseni, ja armollasi uudeksi luo kylmä sydämeni. Se lämmitä ja pehmitä, niin avoin se taas kaikille on lähimmäisilleni”.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.