Tommin musiikkiklubi
Tuleva klubi-isäntä. Tommi Kalenius keikkailee myös itse ahkerasti ympäri maata.

Tuleva klubi-isäntä. Tommi Kalenius keikkailee myös itse ahkerasti ympäri maata.

Tommin musiikkiklubi

Tommi Kalenius kutsuu Lauttasaaren kirkolle vieraaksi artisteja, joiden laulut koskettavat.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Katri Saarela

Pohjoisrannassa sijaitsevilla HIP Studioilla juttelee rennosti tuleva klubi-isäntä, muusikko ja lauluntekijä Tommi Kalenius. Hänen sukunimeensä viittaava Kale-klubi alkaa ensi viikon tiistaina Lauttasaaren kirkolla.

Selviää, että idea klubitoiminnasta tuli alun perin studiotilojen omistajalta Pekka Ruuskalta. Kalenius on tehnyt hänen kanssaan yhteistyötä levyjen tekemisen ja biisien kirjoittamisen merkeissä jo useamman vuoden.

– Ruuska heitti ajatuksen, että musiikkitoimintani ympärille voisi rakentaa oman livemusiikkiklubin. Kaavailimme ensin paikaksi ravintolaa, mutta päädyimme lopulta kirkkoympäristöön, koska minulla on luonteva side kirkollisiin ympyröihin.

Kalenius kiittelee Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherraa Juha Rintamäkeä, jolla oli rohkeutta tarttua uuteen ideaan. Tarkoituksena on, että klubi-ilta aloitetaan Kirkkokahvilassa ja sieltä siirrytään seurakuntasaliin kuuntelemaan musiikkipainotteista ohjelmaa. Iltaan kutsutaan aina joku artisti, ja lisäksi mukana on trio, johon kuuluvat Kalenius, kontrabasisti Pasi Ryökkynen ja kosketinsoittaja Antti Suonio.

Klubi-isäntä pyrkii saamaan iltoihin artisteja, joka ovat koskettaneet ihmisiä lauluillaan. Ensimmäisessä illassa vierailee Edu Kettunen.

– Klubi-illassa voi tapahtua musiikillisesti mitä vain. Artisti esittää omia kappaleitaan, mutta sitä ei ole sidottu mihinkään kaavaan. Tavoitteena on myös saada aikaan artistin ja yleisön välille vuorovaikutusta, Tommi Kalenius sanoo.

– Musiikin lomassa haastattelen artistia muun muassa luovuudesta ja polusta, jota he kulkevat. Pyrin siihen, että keskusteluissa mennään pintaa syvemmälle.

Klubi lähtee seurakuntalaisten tarpeesta. Kalenius tietää, että laaja joukko ihmisiä kaipaa yksittäisten konserttien lisäksi kirkkoon tämäntyyppistä musiikkitoimintaa.

– Tärkeää on se, että klubi-illan tuotto menee Kirkon Ulkomaanavun kautta hyvään tarkoitukseen. Tuomme myös illassa esiin järjestön teemoja.

Maistiaisia klubi-illan annista voi saada etukäteen saman päivän aamuna kello 8–9 Radio Dein etkoilla. Kalenius on silloin illan artistin kanssa Parempi huomen -lähetyksessä Ariel Neulaniemen haastateltavana.

Kalenius kiertää jatkuvasti itsekin keikkailemassa ympäri maata. Esiintymispaikkoina ovat yhtä lailla kirkot ja ravintolat.

– Gospel-ympyröissä kasvaneena pidän mieluisimpana esiintymisympäristönä kirkkoa, mutta toisaalta ravintolassa voi saada toisenlaisen kosketuksen kuulijoihin. Olen mielestäni livenä parhaimmillani. Omien biisieni lisäksi saatan esittää ravintolassa joitakin lainakappaleita, kuten Neil Youngia, CMX:ää ja Apulantaa.

Kaleniuksen viimeisin levy, pop-iskelmää sisältävä Ihminen on ihmisiä, ilmestyi vuonna 2011. Erityisesti albumilta lohkaistu single Me ollaan soi tuolloin paljon radiossa. Uusi levy on nyt viimeistelyä vaille valmis, ja se julkaistaan syksyllä.

Vaikka Kalenius pitää esiintymisestä, hän kokee silti, että hänellä on enemmän lauluntekijän identiteetti. Muusikko aloitti biisien säveltämisen HIP Studioilla vuonna 2008. Nyt hänellä on myös oma kotistudio Tapanilassa. Hän on tehnyt lauluja muun muassa Jari Sillanpäälle, Katri Helenalle, Neljänsuora feat. Suvi Teräsniskalle, Mikael Konttiselle, Laura Voutilaiselle ja Reckless Lovelle.

– Kun aloitin työt kaupallisella musiikkikentällä, tunsin kyllä pop- ja rockpuolta mutta en iskelmäkulttuuria. Jouduin menemään katsomaan tanssilavoille, millaista meininkiä siellä on, Kalenius kertoo.

– Nautin biisien tekemisestä. On kuin seikkailisi ihmemaassa, kun pitää ottaa selvää, mikä artistille on tärkeää ja mitä hän vierastaa. Minulla ei ole rajoituksia ja arvostan kaikenlaisia musiikkityylejä, sillä kaikkea voi tehdä hyvin tai huonosti.

Käyttövoimaa työhönsä Tommi Kalenius ammentaa hengellisyydestä. Hän on esimerkiksi antanut ideoita virsikirjan lisävihkoa suunnittelevalle työryhmälle. Mies arveleekin, että tulevina vuosina liturginen ja virsien maailma voivat liittyä enemmän hänen tekemisiinsä.

Kale-klubi ti 4.3. klo 18 Lauttasaaren kirkolla, Myllykallionrinne 1.
Vieraana Edu Kettunen. Liput 10 e.
Tulevat vieraat klubilla: 1.4. Jippu, 15.5. Jukka Leppilampi, 14.6. Jesse Kaikuranta, 7.9. Juha Tapio.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: