null Töölönlahden kynttilämeri

Muistolyhty. Hiroshima-päivän tilaisuudessa voi laskea kynttilän Töölönlahdelle.

Muistolyhty. Hiroshima-päivän tilaisuudessa voi laskea kynttilän Töölönlahdelle.

Töölönlahden kynttilämeri

Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommien uhreja muistetaan jälleen elokuun kuudennen päivän iltana Töölönlahden rannalla Oopperatalon Amfiteatterissa. Tapahtuma on järjestetty Hiroshiman vuosipäivänä jo 30 kertaa perätysten, ensimmäisen kerran vuonna 1983.

Perinteen toi Suomeen lääkäri ja rauhanaktivisti Ilkka Taipale .

– 1980-luvulla ydinaseiden uhka oli hyvin todellinen. Puhuimme Euroshimasta. Sillä tarkoitettiin, että ydinsodan jälkeen ei olisi enää Eurooppaa, Taipale sanoo.

Rauhantutkimusinstituutti Siprin mukaan maailmassa on edelleen yli 17 000 ydinasetta. Paikallisenkin ydinsodan seuraukset olisivat katastrofaaliset.

– On laskettu, että jos Pakistanin ja Intian välille syntyisi ydinsota, sen seurannaisvaikutukset maatalouteen olisivat niin lamauttavat, että yli miljardi ihmistä kuolisi nälkään, Taipale sanoo.

Hiroshima-tapahtumaan puhujaksi kutsuttu Taipale aikoo puhua ihmisten voimasta aseiden vastaisessa taistelussa.

– Ihmismieli on rakennettu ohjusten laukaisualustaksi. Meidän täytyy muuttaa ihmisten mieliä, Taipale siteeraa rauhanajattelija E. P. Thompsonia .

Taipaleen lisäksi tilaisuudessa puhuvat ministeri Elizabeth Rehn ja piispa Tapio Luoma . Illan hämärtyessä osallistujat voivat ostaa rauhankynttilän ja laskea sen Töölönlahdelle. Lyhdyt ovat vanha japanilainen perinne.

– Hiroshimassa muistopäivänä lasketaan vesille tuhansia lyhtyjä. Se on hyvin vaikuttava näky, kertoo paikan päällä neljästi vieraillut Taipale.

Tilaisuuden järjestävät Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner i Helsingfors ja Helsingin seurakuntayhtymä.

Hiroshima-päivän
muistotilaisuus Oopperatalon Amfiteatterissa 6.8. klo 21.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Atomipommit tuhosivat Hiroshiman ja Nagasakin 74 vuotta sitten – pommitusten muistoksi Töölönlahdelle lasketaan kynttilälyhtyjä

Ajankohtaista

Maailmassa on tälläkin hetkellä arviolta 14 000 ydinkärkeä, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.