null Tori täynnä hautoja

Tori täynnä hautoja

Harva Senaatintorilla liikkuva tietää, että katukiveyksen alla makaa tuhansittain menneiden aikojen helsinkiläisiä. Torin länsipuoliskolla nimittäin sijaitsi 1650-luvulta vuoteen 1790 hautausmaa, joka peittyi kiveyksen alle 1820-luvun lopulla.

Kaukolämpöputken rikkoutuminen Aleksanterinkadulla syyskuun alussa oli onnenpotku kaupunginmuseolle. Arkeologit pääsivät tutkimaan koskemattomana säilynyttä aluetta hautausmaan eteläosassa, ennen kuin Senaatintorin reunaan vedettiin reilut sata metriä uutta putkea.

– Hautausmaita kaivetaan vain pakon edessä, kun tieto on saatava talteen rakennustöiden alta. Vaikka torin ympäristössä on tehty useita kaivauksia, hautausmaata ei ole aiemmin tutkittu näin perusteellisesti, kertoo kaivausta johtanut arkeologi Heini Hämäläinen .

Luumateriaalia tutkimalla saatiin väestö- ja tautihistoriallista tietoa. Tutkimusten jälkeen vainajien luut haudattiin jälleen.

Hautausmaan pohjoisreunassa sijaitsi aikoinaan kolme eri kirkkoa, joista tunnetuin lienee 1727 valmistunut Ulrika Eleonoran kirkko. Nyt tutkittuun hautausmaan osaan, kauimmas kirkosta, on todennäköisesti haudattu vähävaraisia.

Kun kirkkomaa alkoi täyttyä, ylimmät haudat olivat liian matalia ja alue haisi kesäisin. Uusi hautausmaa, nykyinen Vanha kirkkopuisto, perustettiin 1790.

Anu Heikkinen

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Danin kaivauksissa ei löytynyt kultaista sonnia – mutta esinelöydöt saivat arkeologin oivaltamaan jotain

Hengellisyys Ajankohtaista

Arkeologi-pastori Merja Alanne tutki vuosia rautakautista Danin kaupunkia. Löydökset valaisevat myös sitä, millainen kirjakokoelma Vanha testamentti on.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.