null Tosi reilua

Nämä tulevat  kahvimarjan sisältä.

Nämä tulevat kahvimarjan sisältä.

Tosi reilua

Flamingossa sijaitsevan paahtimo- ja suklaakauppa Caffin seinällä on kehystettynä ruandalaisen Emmy Gatsingan kuva. Hän johtaa Länsi-Ruandassa sijaitsevaa tilaa, johon kuuluu kaikkiaan 35 kahvin pienviljelijää.

— Hän on aktiivinen ja aikaansaava nainen. Emmy opetteli englannin kielen, ja on pystynyt luomaan tilan kovia kokeneessa maassa, kahviyrittäjä Petri Nieminen kertoo.

Bourbon-lajikkeesta jauhettu, luonnonmukaisesti viljelty Reilun kaupan sertifioitu Rwanda Gatsinga on reiluakin reilumpaa kahvia. Emmylle maksetaan kahvista moninkertainen hinta tavalliseen Reilun kaupan kahviin verrattuna. Kuluttajahintakin on tavallisen kaupan kahviin verrattuna reilu, 45 euroa kilolta.

Nyrkkisäännön mukaan kahvi on sitä parempaa mitä korkeammalla se kasvaa. Valtaosa kahveista kasvatetaan alle 800 metrin korkeudessa. Emmyn tilan kahvipensaat kasvavat 1600 metrin korkeudessa.

Ruandalaisessa vuoristossa kahvipensaiden lannoituksesta vastaavat alueella laiduntavat lehmät. Yhteen kiloon valmista Rwanda Gatsingaa tarvitaan noin 4000 käsin kerättyä kahvimarjaa.

— Keskihapokas, raikas ja marjaisa. Hedelmäinen jälkimaku. Keskimääräistä makeampi kahvi, joka sopii hyvin suodatinkeittimellä valmistettavaksi, Nieminen luonnehtii paahtamaansa Emmyn kahvia.

Mitä sanoo Emmyn kahvista Vantaan Laurin toimituksen raati?

— Laavamaista. Kahvipakettia avatessa tulvahtaa nenään mullan tuoksu. Hieman hedelmäisyyttä ja savuisuutta. Kitkerä takapotku. Samantyyppistä kuin suomalaiset vaaleapaahtoiset kahvit. Yllättävän mietoa. Erilainen paahto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.