null Tuhansia kiloja ruokaa roskiin

Tuhansia kiloja ruokaa roskiin

Vantaan Laurin päätoimittaja Pauli Juusela tarttui tärkeään ja ajankohtaiseen asiaan kirjoittaessaan eettisestä lihantuotannosta (VL 11.2.).

Olen usein kysynyt Vantaan ateriapalvelujen johdolta, miksi vasta valmistettua ruokaa heitetään tuhansia kiloja roskiin kouluissa ja päiväkodeissa, mutta en ole saanut kunnollista vastausta. Mitään suunnitelmaa ei tunnu olevan siitä, miten ruokaa voitaisiin valmistaa sopiva määrä.

Olen usein ollut heittämässä isoja määriä päiväkotiruokaa biojätesäiliöön, mitä samassa talossa asuvat vanhukset ovat seuranneet kauhistuneina. Olen myös useasti nähnyt, kuinka keskikokoisessa koulussa heitetään 20 kiloa ruokaa kerralla pois suoraan valmistusastioista.

Vantaan koulu- ja päiväkotiruoka on heikentynyt selvästi parissakymmenessä vuodessa. Ei ole varaa ostaa lähiruokaa, vaan suuri osa lihasta tuodaan ulkomailta. Ateriapalvelujen mukaan kasvisruoka tulee liian kalliiksi, vaikka valtuusto on budjettikirjassa tehnyt linjauksen, jonka mukaan edetään kohti viikoittaista kasvisruokapäivää. Kasvisruokaa lisäämällä päästäisiin helpommin viiden prosentin vuotuiseen päästövähennykseen.

Turhaan tehdyn ruoan hinnalla voitaisiin suosia lähiruokaa, kouluttaa keittiötyöntekijöitä ravitsevan ja maukkaan kasvisruoan valmistamiseen ja suosia eettistä ja ekologista viljelyä. Mikäli suunnitteluun ei pystytä, pitäisi yli jäänyt ruoka tarjota vaikkapa lähellä asuville vanhuksille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.