null Tuhatkunta ihmistä liikkeellä kehitysyhteistyön puolesta

Me välitämme! -mielenilmaus kokosi Helsingin keskustaan tuhatkunta ihmistä. Kehitysyhteistyövarojen leikkaamista vastustava vetoomus on kerännyt noin 40 000 nimeä.  Kuva: Kepa

Me välitämme! -mielenilmaus kokosi Helsingin keskustaan tuhatkunta ihmistä. Kehitysyhteistyövarojen leikkaamista vastustava vetoomus on kerännyt noin 40 000 nimeä. Kuva: Kepa

Tuhatkunta ihmistä liikkeellä kehitysyhteistyön puolesta

Noin tuhat ihmistä osoitti mieltään tiistaiaamuna kehitysyhteistyön puolesta Helsingissä.

Esplanadilta lähtenyt mielenosoittajien kulkue päätyi ulkoministeriön eteen Katajanokalle, jossa erillinen delegaatio vei kehitysyhteistyöleikkauksia vastustavan vetoomuksen suoraan sisään ministeriöön. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka ei ollut vastaanottamassa vetoomusta.

”Asia on niin tärkeä, että oli todella mahtavaa, että mielenilmaus saatiin aikaan. Hienointa on, että yli neljäkymmentä tuhatta ihmistä allekirjoitti vetoomuksen. Joukon ääni oli voimakas ja tämä selvästi yhdisti mukana olleita järjestöjä”, Kirkon Ulkomaanavun Vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi sanoo.

Suomen mukaan mielenilmauksessa päästiin tuomaan esiin leikkausten rajuus ja dramaattisuus.

”Leikkausten aikataulu on niin nopea, ettei ole eettisesti oikein ajaa toimintaa alas suunnnitelulla tavalla. Keskiviikon ja torstain budjettiriihessä hallitus toivottavasti miettii, voidaanko kehitysyhteistyön leikkauksia toteuttaa portaittain.”

Suunnitellut kehitysrahojen leikkaukset kohdistuvat kaikkein köyhimpien ihmisten elämään.

Me välitämme -mielenilmauksen järjesti kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa ry yhdessä jäsenjärjestöjensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa. Kuva: Kepa.

”On arvonmuutos suomalaisessa luotettavaksi tunnustetussa kehitysyhteistyössä, että siirrytään niin nopeasti yritysyhteistyön tukemiseen. Näiden kahden asettaminen vastakkain ei ole järkevää. Työtä tehdään kaikkein köyhimpien ja heikoimmassa asemassa olevien kanssa, yritysyhteistyön lisätukemisella ei pystytä vaikuttamaan heidän hyvinvointiinsa."

Johanna Eurakoski, Kepa ry:n viestintä- ja varainhankintapäällikkö haluaa uskoa, että vetoomuksella voidaan vaikuttaa budjettiriihessä tehtäviin päätöksiin.

"Sen takia teemme tätä vaikuttamistoimintaa, että hallitus ottaisi meidän ja kolmensadan järjestön viestin huomioon päätöksenteossaan", Eurakoski toteaa.

Suomen hallitus aikoo leikata vuoden 2016 alussa noin puolet varsinaiseen kehitysyhteistyöhön suunnatuista varoista.  Leikkaukset keskeyttävät käynnissä olevia hankkeita, jolloin sadat tuhannet kehitysmaiden ihmiset jäävät tyhjän päälle.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: