Tuhopoltettua Kaivokselan kirkkoa puretaan
Kaivokselan kirkon salista oli tiistaina 29.7. jäljellä vain muutama seinä. Kuva Markku Mattila.

Kaivokselan kirkon salista oli tiistaina 29.7. jäljellä vain muutama seinä. Kuva Markku Mattila.

Tuhopoltettua Kaivokselan kirkkoa puretaan

Vantaan Kaivokselan kirkkoa on alettu purkaa. Vuonna 2006 tuhopolton kohteeksi joutunut kirkko puretaan elokuun loppuun mennessä.

– Sisätilojen purku aloitettiin heinäkuun alussa, nyt on meneillään näkyvämpi seinien massapurku, kertoo vastaava työnjohtaja Matti Purho Purkupiha Oy:stä.

Kirkkohallituksesta saadun tiedon mukaan kirkkojen purkaminen on harvinaista Suomessa. Työ on harvinainen myös purkufirmalle, mutta ei siitä huolimatta juuri eroa muista töistä. Kiinnostuneita katselijoita purkamisen aikana on riittänyt.

Kirkosta on jäljellä enää lähinnä sivurakennukset ja osa kirkkosalin seiniä, kun kaivinkone tekee töitä entisessä kirkkosalissa.

– Aina on ihmisiä katselemassa, puretaan sitten koulua tai kirkkoa. Tämä eroaa muista työmaista siinä, että risti kirkon seinältä on otettu talteen ja lopuksi tehtävässä maisemoinnissa on haluttu jättää näkyviin kirkon perustukset. Tämä toteutetaan erivärisellä soralla, joka merkkaa kirkon pohjapiirroksen tontille.

Kirkon purkamisen valitusprosessi kesti kuusi vuotta. Purkulupa saatiin talvella 2014.

– Tulipalo teki tehtävänsä, kirkossa ei ollut mitään korjattavaa. Vielä ei ole tiedossa, mitä seurakunnan omistuksessa olevalle tontille rakennetaan. Rakentaminen vaatii joka tapauksessa asemakaavan muutoksen, kertoo Vantaan seurakuntien tekninen isännöitsijä Kari Korkeamäki.

Kirkon pitkät jäähyväiset

Purkutyömaata katselemaan pysähtynyt Eila Sistonen on asunut Kaivokselassa lähes puoli vuosisataa ja nähnyt kirkon eri vaiheet.

– Lapseni kävivät seurakunnan kerhoissa ja itsekin osallistuin kirkkokuoroon. Kun kirkko paloi, heräsin liekkien loimuun ja savuun. Asun aivan kirkon vieressä ja on ollut surullista katsoa tuhoutunutta nokista rakennusta. Paljon ihmiset sitä aikanaan surivat, varsinkin koululaiset, kun kerhotilat menivät.

Viime vuosina Kaivokselassa on odotettu purkupäätöstä ja tietoa siitä, mitä kirkon tilalle tulee.

– Itse toivoin että paikalle tulee vanhusten palvelutalo, sellainen tänne tarvittaisiin kun väki vanhenee.

Noin 6000 neliömetrin suuruiselle tontille jää pystyyn kirkon betoninen kellotapuli. Kun kirkko on purettu, järjestetään paikanpäällä hartaus.

– Tarkoitus on järjestää hartaustilaisuus, jolloin seurakuntalaiset voivat vielä jättää hyvästit kirkolle. Ajankohta ei ole vielä tiedossa, mutta selviää purkamisen edetessä, kertoo Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen.

Kuvat Markku Mattila ja Antero Harju

Teksti Lotta Numminen

Kaivokselan kirkon vaiheet

  • suunniteltiin osana Kaivokselan alueen yhtenäistä ilmettä, koko alueen suunnitteli arkkitehti Aarne Ehojoki
  • valmistui 1969
  • paloi tuhopoltossa lokakuussa 2006
  • harkittiin sekä kirkon korjaamista alkuperäiseen asuun että palvelukeskuksen rakentamista tontille
  • seurakunnan toiminta Kaivokselassa siirtyi 2008 Kaivosristin tiloihin ostoskeskuksessa
  • Vantaan seurakunnat päätti purkaa 2011
  • tällä hetkellä ei ole tiedossa mitä tontille tapahtuu

Lue myös nämä

► Poltettu kirkko sai graffititaiteilijalta viimeisen alttarimaalauksen

► Kaivokselan kirkko puretaan syksyyn mennessä (VL 21.1.14.)

 

Jaa tämä artikkeli: