null Tukea imetykseen

Nina Backmanin ja Karoliina Palmu-Hietasen ohjaamassa imetystukiryhmässä itketään ja nauretaan.

Nina Backmanin ja Karoliina Palmu-Hietasen ohjaamassa imetystukiryhmässä itketään ja nauretaan.

Tukea imetykseen

Korson neuvolassa kokoontuu joka kuukauden kolmas torstai imetystukiryhmä. Sitä luotsaavat Karoliina Palmu-Hietanen ja Nina Backman. He haluavat kumota imetystukiryhmään liitettäviä ennakkoluuloja.

— Täällä ei istuta ringissä imettämässä ylistäen imettämisen ihanuutta, Karoliina sanoo.

Moni ajattelee, että imetystukiryhmän vetäjät ovat itse täydellisiä äitejä ja imettäjiä.

— Olen itse ryhtynyt tukiäidiksi, koska toivon, ettei imetys menisi kenelläkään niin penkin alle kuin minulla keskosena syntyneen esikoiseni kanssa. Tuolloin en saanut enkä osannut hakea tilanteeseen apua, Nina kertoo.

Hankalat suihkutissit

Jos imettäminen on maailman luonnollisin asia, miksi se on niin vaikeaa?

— Onhan seksikin maailman luonnollisin asia, mutta käsi ylös kaikki ne, joilta seksi sujui heti ensimmäisellä kerralla täydellisesti ja ilman haparointia, Nina sanoo.

Karoliina meni imetystukiryhmään, kun hänen esikoisvauvansa oli pieni ja imettämisen kanssa oli ongelmia.

— Minulla oli niin sanotut suihkutissit, mikä tarkoittaa sitä, että jos ryhtyy imettämään olohuoneen sohvalla, maito lentää suunnilleen tv-ruutuun asti. Kun maito suihkusi, vauvan oli hankala syödä. Suihkuava maito aiheutti vauvalle myös ilmavaivoja, Karoliina kertoo.

Kun hän kertoi asiasta imetystukiryhmässä, ryhmän vetäjä kysyi, kuinka monella muulla äidillä on ollut sama ongelma ja miten he ovat ratkaisseet sen. Karoliina huomasi, ettei hän ollut vaivan kanssa yksin.

Karoliina sai vinkin imettää samasta rinnasta useamman kerran peräkkäin. Hän kokeili myös muita keinoja ongelmaan. Ongelma ratkesi, mutta Karoliina jatkoi ryhmässä käymistä muuten vaan.

33-vuotias Karoliina ja 32-vuotias Nina ovat kumpikin kolmen lapsen äitejä ja Imetyksen tuki -yhdistyksen tukiäitejä.

— Imetystukiryhmämme perustuu vertaistukeen. Tarkoituksena on, että me Karoliinan kanssa olisimme ryhmässä mahdollisimman vähän äänessä ja äidit voisivat jakaa kokemuksia keskenään ja samalla auttaa toinen toisiaan, Nina kertoo.

Maidon tuottaja ja tilaaja

Vaikka äiti olisi etukäteen ajatellut, ettei hän ota paineita imetyksen onnistumisesta, vauvan syntymän jälkeen tilanne voi olla toinen. Yhtäkkiä imetys onkin äidin mielestä maailman tärkein asia.

— Imetystukiryhmässä tavoitteenamme on, että jokainen äiti onnistuisi imettämään niin pitkään kuin hän itse haluaa. Tärkeintä kuitenkin on, että lasta ruokitaan riittävästi, tapahtuipa tämä sitten rintamaidolla tai äidinmaidonkorvikkeella, Nina sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa, että lapsi olisi täysimetyksessä puolivuotiaaksi asti ja osittainen imetys jatkuisi vuoden ikään saakka. Osittaista imetystä voi jatkaa pidempäänkiin. Suositukset koskevat terveitä ja normaalipainoisina syntyneitä lapsia.

Ninan mukaan suomalaiset äidit ovat hyvin selvillä imetyksen hyödyistä.

— He tietävät kyllä, miksi kannattaa imettää. Monelta kuitenkin puuttuu tietoa siitä, miten imettää, Nina kertoo.

— Imetyksen onnistuminen ei ole vain äidin tahdosta kiinni, Karoliina muistuttaa.

— Imetyksen sujumiseen vaikuttaa maidon tuottajan eli äidin lisäksi maidon tilaaja eli vauva. Homman logistiikkakaan ei aina suju ongelmitta. Ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai soittaa valtakunnalliseen imetystukipuhelimeen, Karoliina neuvoo.

Itkua ja naurua

Imetyksen onnistumista edesauttaa se, että äiti luottaa itseensä ja osaamiseensa ja pitää vauvaa mahdollisimman paljon ihokontaktissa. Vauvalle kannattaa tarjota rintaa jo ennen kuin nälkä yltyy itkuksi.

— Vauva viestii nälästä jo ennen itkua, Nina sanoo.

— Isä puolestaan voi tukea imetystä huolehtimalla siitä, että äidillä on aikaa keskittyä imetykseen, Karoliina vinkkaa.

Jos oma äiti on onnistunut imettämään vain lyhyen aikaa, se ei tarkoita, että tyttärelle kävisi samoin.

— Maidon riittävyys ei periydy, mutta imetyksen käytännöt ja asenteet imetystä kohtaan periytyvät helposti, Nina huomauttaa.

Imetystukiryhmässä on tilaa tunteille. Siellä voi esimerkiksi ryöpsäyttää oman pettymyksensä julki.

— Ryhmässä itketään ja nauretaan. Sitähän se monesti on, Nina sanoo.

— Meillä on kyllä niksejä ja neuvoja, mutta ei taikasauvaa, jota heilauttamalla ongelmat ratkeaisivat. Me voimme kuitenkin vahvistaa jokaisen uskoa omaan äitiyteen, Karoliina toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.