Tuolla jossain Euroopassa

Tuolla jossain Euroopassa

Eurovaalien äänestysprosentti jäi neljäänkymmeneen. Ehkä se on eurooppalaisuuden kannatus maassamme. Suomalaisille Eurooppa on tuolla jossain, ulkopuolella. Euromyönteiset haluavat ”mennä sinne”, kielteisten tyytyessä katsomaan etäämmältä, että miten nuo mielestään vähän paremmat ihmiset hoitavat hommaansa.

Suhteessamme Eurooppaan on ylemmyyttä ja alemmuutta. Eurooppa on syystä ja varsinkin syyttä yleisnimitys hienolle historialle, tummille tyylikalusteille, kaupan vapaudelle ja globalisaatiolle, mutta samalla myös huonosti hoidetulle paikallistaloudelle, laiskalle työkulttuurille ja korruptoituneelle hallinnolle. Eurooppa on sekä meitä parempi että huonompi: ulkoinen uhka, joka tunkeutuu tänne kerjäläisinä, vie työpaikkoja, hienostelee muotivaatteissaan ja ruokakulttuureillaan ja vie vähän hitaampien pohjoisten serkkujen rahat.

Euroopan ulkopuolisuus näkyi myös vaaliuutisoinnissa. Kaikki huomio on ollut omissa mepeissämme, joita lähetämme suurlähettiläiksi Brysseliin edustamaan omaa pohjoista ja vähäkarvaista lajiamme. Vaalien todellista tulosta sai googlata englanniksi. En vieläkään ole löytänyt kattavaa yhteenvetoa yhteisen Eurooppamme vaalituloksesta: eri maiden äänestysprosentit, oikeisto vs. vasemmisto etelässä ja pohjoisessa, entinen itä vs. nykyinen länsi ja niin pois päin. Hesari hoi!

Perustaltaan asennoitumisemme on kovin luterilainen. Yritämme kovasti olla parempia. Välttää niitä pahoja tekoja, joita laiskottelevat ja serkkujaan suosivat kreikkalaiset tekevät ihan vain siksi, että nauttivat siitä. Ja kun se ei kuitenkaan onnistu, koemme huonommuutta suhteessa asetettuihin ideaaleihin. Perussuomalaisiakin koskeva uutisointi keskittyy tällä hetkellä siihen, hyväksytäänkö heidät ryhmään a vai ryhmään b vai hyväksytäänkö ollenkaan.

Eurooppa-suhteemme heijastelee sitä samaa maallistunutta luterilaisuutta kuten moni muukin asia ja ilmiö yhteiskunnassamme. Ja maallistuneen luterilaisuuden ongelma taas on se, että se on luterilaisuutta ilman armoa. Hyväksyntää ei koskaan tule.

Jaa tämä artikkeli: