Tuomiokirkon yössä
Kutsu. Tuomiokirkon Unioninkadun puoleinen ovi pysyy kesäaikaan auki aina puolille öin.

Kutsu. Tuomiokirkon Unioninkadun puoleinen ovi pysyy kesäaikaan auki aina puolille öin.

Tuomiokirkon yössä

Yhdeksän kumahdusta. Tuomiokirkon kello ilmoittaa ajan kuuluvasti heinäkuun toisena keskiviikkoiltana. Muut keskustan kirkot ovat sulkeneet ovensa jo ajat sitten, mutta Tuomiokirkon ovet pysyvät auki vielä kolme tuntia.

Yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä on kesäkuukausina avoinna joka päivä aamuyhdeksästä puoleenyöhön. Iltakuuden ja kahdentoista välillä vierailijoita on päivittäin sadasta viiteensataan. Yhteensä Tuomiokirkon iltaan on tutustunut tänä kesänä jo yli kymmenentuhatta ihmistä. Päiväsaikaan kävijöitä on kesäkuun alusta lähtien ollut lähes 60 000.

Yhdeksältä tunnelma rauhoittuu. Välillä kävijöitä tulee kerralla paljon, sitten voi olla hiljaista.Toisinaan kanttorit harjoittelevat ilta-aikaan. Silloin vieraat viipyvät kuuntelemassa.

Tänään kanttori ei ole paikalla. Kymmeneltä kirkossa ei ole ketään. Sitten tulee joku ja jää istumaan penkkiin hiljaisena, ehkä rukoilee.

– Suurin osa kävijöistä on turisteja. He käyvät katsomassa ja ottavat valokuvan. Mutta loppujen lopuksi aika moni myös istuu, Hannele Rinne kertoo.

Hän työskentelee Tuomiokirkossa vapaaehtoisena päivystäjänä jo kuudetta kesää. Päivisin kirkko pidetään auki työntekijävoimin, mutta iltakuudelta suntion työpäivän päätyttyä aukiolosta ottavat vastuun vapaaehtoiset. He laskevat kävijät ja valvovat järjestystä.

Rinteen mukaan järjestyshäiriöitä on harvoin. Oma rauhallinen käytös riittää esimerkiksi.

– Pääsääntöisesti ihmiset ymmärtävät, että kirkko on kirkko, ja hiljenevät jo astuessaan sisään.

Yksitoista kumahdusta. Lähes joka kesä joku päivystäjistä ehdottaa kirkon sulkemisajan aikaistamista tunnilla. Viimeisen tunnin aikana kävijöitä ei ole välttämättä yhtään, parhaimmillaankin parikymmentä.

Joka kesä ehdotus kuitenkin kumotaan. Useimmat päivystäjistä pitävät tärkeänä, että kirkko on auki puoleenyöhön asti.

Tänään vierailijoita riittää. Minuutin yli yhdentoista sisään astuu seitsenhenkinen seurue, sitten heti perään kaksi pienempää joukkoa. He katselevat hetken ympärilleen, poseeraavat alttarin edessä, sytyttävät tuohukset ja poistuvat. Kymmenen minuutin kuluttua on taas hiljaista.

Hannele Rinteen mielestä kirkossa on iltaisin aivan erityinen tunnelma.

– Hiljaisuus on joka paikassa. Se voi olla aika jännääkin, hän sanoo.

Erityisesti elokuussa iltojen pimetessä suuren kirkon tunnelma tiivistyy. Joskus Rinne on ollut kirkossa päivystämässä ukonilman aikaan. Vaikka ulkona myrskysi, häntä ei pelottanut.

– Täällä on aina turvallinen olo.

Tuija Pyhäranta

Tuomiokirkko, Unioninkatu 29, on avoinna päivittäin kello 9–24.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: