Tuomiokirkossa on käynyt ennätysmäärä turisteja
Helsingin tuomiokirkossa voi poiketa kesäisin keskiyöhön asti.

Helsingin tuomiokirkossa voi poiketa kesäisin keskiyöhön asti.

Tuomiokirkossa on käynyt ennätysmäärä turisteja

Helsingin tuomiokirkossa on käynyt tänä kesänä poikkeuksellisen paljon turisteja. Kirkkoa pitävät iltaisin auki vapaaehtoiset, joita toivotaan elokuuksi lisää.

Helsingissä käyvät isot risteilyalukset ja kaupungista kiinnostuneet aasialaiset turistit nostavat myös Helsingin tuomiokirkon turistimääriä. Aluesuntio Tiina Ruokosen mukaan turisteja on ollut parhaana päivänä 4 400.

– Vaikka suurin osa turisteista käy päiväsaikaan, myös iltaisin on ollut runsaasti väkeä, jopa 400–500. On hienoa, että meillä on vapaaehtoisia iltapäivystäjiä, joiden ansiosta kirkkoa voidaan kesäkuukaudet pitää auki keskiyöhön asti, iloitsee Ruokonen.

Ruokosen mukaan on hyvin mahdollista, että kirkossa päästään tänä vuonna uuteen kävijäennätykseen. Viime vuonna kävijöitä oli 400 000, mutta nyt on ollut vielä vilkkaampaa.

Turisteja on käynyt alkukesästä erityisen paljon Aasian maista, mutta kun elokuussa alkaa lomakausi Euroopassa, myös eurooppalaisia turisteja tulee enemmän.

Oppaana ei tarvitse toimia.

- Aluesuntio Tiina Ruokonen

Uusia päivystäjiä koulutetaan

Vuonna 2000 alkanut vapaaehtoinen iltapäivystys mahdollistaa sen, että turistit pääsevät kirkkoon myös iltaisin. Vapaaehtoisia päivystäjiä on tällä hetkellä 60–70, mutta lisää kaivattaisiin.

Tiistaina 1.8. järjestetään kirkossa koulutusilta uusille vapaaehtoisille. Iltapäivystäjäksi voi lähteä yksin tai vaikka ystävän kanssa.

Koulutuksessa saa päivystyksessä tarvittavat tiedot, ja kirkossa olevasta päivystäjän kansiosta löytyvät kaikki tarpeelliset ohjeet.

– Toimintaan mukaan lähtevän pitää sitoutua oman vuoronsa hoitamiseen, mutta vuoroja voi ottaa sen mukaan kuin pystyy. Moni vapaaehtoinen on innostunut työstä niin, että on ollut mukana jo pitkään. Kirkosta löytyy erikielisiä esitteitä, joiden avulla selviää hyvin, eli oppaana ei tarvitse toimia. Toki on plussaa, jos osaa vastata kysymyksiin, sanoo Ruokonen.

Isossa kirkossa ei tarvitse olla yksin, sillä minimimäärä on kaksi päivystäjää yhdessä vuorossa. Yleensä heitä on kolme. Vaikka kirkko on auki yömyöhään, siellä on ollut hyvin harvoin häiriöitä. Pikemminkin on käynyt niin, että kirkon aukiolo on rauhoittanut myös sen ympäristöä.

Vapaaehtoisen pitää olla täysi-ikäinen ja kuulua johonkin kristilliseen kirkkoon. Sielunhoitaja ei tarvitse olla. Jos pappia kaivataan, neuvotaan ihmisiä ottamaan yhteyttä päivystävään pappiin.

– Rohkeasti mukaan vaan – koulutukseen voi tulla ilman etukäteisilmoittautumista, kannustaa Ruokonen.

Korjattu 24.7. klo 16: 1.8. on tiistai.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi