null Turvapaikanhakijat vertaavat joulua ramadanin päätösjuhlaan

Ali Seoud Nouri maistoi perinteisiä suomalaisia jouluherkkuja käpyläläisessä lounasravintolassa. Hän tuli Suomeen Irakista viime toukokuussa. Kuva: Sirpa Päivinen

Ali Seoud Nouri maistoi perinteisiä suomalaisia jouluherkkuja käpyläläisessä lounasravintolassa. Hän tuli Suomeen Irakista viime toukokuussa. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Turvapaikanhakijat vertaavat joulua ramadanin päätösjuhlaan

Tänä vuonna Bagdadista Helsinkiin muuttaneet muslimimiehet valmistautuvat ensimmäiseen jouluunsa Suomessa.

Onko tätä kypsennetty jotenkin?

Ahmed Al-Rahim katselee käpyläläisen lounasravintolan graavilohitarjotinta kiinnostuneena. Kuultuaan, että kala on valmistettu suolaamalla, hän rohkaistuu ottamaan maistiaisen. Rosolli ja lanttulaatikko näyttävät kuitenkin turvallisemmilta.

Al-Rahim on tullut Kirkko ja kaupungin pyynnöstä joululounaalle yhdessä Ali Seoud Nourin, Tariqin, Huseenin ja toisen Ahmedin kanssa. Mukana on myös Oulunkylän seurakunnan kirkkoherra Ulla Kosonen. Hän tuntee muslimimiehet hyvin, sillä nämä nukkuivat syksyllä Maunulan kirkon lattialla, kun vastaanottokeskuksista loppui tila.

Suomeen on saapunut tänä vuonna yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Heistä valtaosa tulee muslimienemmistöisistä maista kuten Irakista, Afganistanista ja Somaliasta, ja monelle joulu Suomessa on ensimmäinen joulu maassa, jonka valtaväestö on kristittyjä.

Sitä se on myös Bagdadista keväällä ja syksyllä Suomeen saapuneille Alille, Tariqille, Huseenille ja molemmille Ahmedeille. Aiemmin he ovat nähneet joulunviettoa lähinnä elokuvissa. Toinen Ahmedeista on tosin juhlinut joulua myös Bagdadissa kristittyjen ystäviensä kanssa.

– Järjestimme kotona pienet juhlat ja jaoimme lahjoja, hän kuvailee.

 

Joulu tulee tutuksi

Metsälän vastaanottokeskuksessa asuvien miesten arjen täyttävät tällä hetkellä suomen kielen opinnot, jalkapallo, uiminen ja kuntosalilla käyminen. Silloin tällöin he vierailevat edelleen myös Maunulan kirkolla.

Kaupungilla liikkuessaan kaikki ovat huomanneet joulun lähestymisen kaduille ripustetuista jouluvaloista ja suurista valaistuista puista. Huseen näyttää puhelimestaan kuvaa kauppakeskuksen valkoisesta joulukuusesta.

Suomen kielen oppitunnilla miehet ovat maistelleet glögiä ja pipareita.

– Glögi on herkullista, erityisesti mantelit, Ahmed Al-Rahim kehuu.

Miehet haluavat kuulla lisää suomalaisista jouluperinteistä ja kuuntelevat tarkkaavaisesti, kun Ulla Kosonen kertoo kuinka Suomi hiljenee joulurauhan julistamisen jälkeen.
 

Onko kaupoissa jouluna alennuksia sen takia, että köyhillä olisi varaa ostoksiin?"
– Ali Seoud Nouri


Paljon on myös kysyttävää. Al-Rahim haluaa oppia toivottamaan hyvää joulua suomeksi.

– Hy-vää jou-lu-a, kaikki tavaavat Kososen johdolla.

Ali Seoud Nouri halua puolestaan tietää, onko kaupoissa jouluna alennuksia sen takia, että köyhillä olisi varaa ostoksiin.

Alennusten tarkoitus ei taida olla ihan niin jalo, mutta joulukeräyksiä kyllä järjestetään. Viime vuosina yleistyneet joululahjakeräykset, joiden kautta suomalaiset hankkivat tuntemattomille joululahjoja, tekevät miehiin vaikutuksen.

Osa Helsingin seurakunnista on järjestänyt tänä syksynä myös turvapaikanhakijoille suunnattuja joululahjakeräyksiä. Vuosaaressa seurakuntalaiset ovat keränneet vastaanottokeskuksen asukkaille joulusuklaata ja Tuomiokirkkoseurakunnassa on kudottu lahjaksi villasukkia, pipoja ja lapasia. Lisäksi turvapaikanhakijoille suunnattuja joulujuhlia on järjestetty ainakin Lauttasaaressa ja Vuosaaressa.


"Ai niin, te juhlitte kotona"

Monista jouluperinteistä tulee miehille mieleen muslimien ramadan-paaston päättävä eid-juhla. Sitäkin vietetään kolme päivää, joista ensimmäisenä perheet kokoontuvat yhteen syömään perinneherkkuja ja lapset saavat lahjoja.

Entä miten uussuomalaiset aikovat viettää ensimmäistä jouluaattoaan Suomessa?

– Tulemme kaupungille juhlimaan kanssanne, ehdottavat Ali Seoud Nouri ja Ahmed Al-Rahim.

Ulla Kosonen puuttuu puheeseen ja huomauttaa, että aattona ulkona olisi luultavasti yksinäistä.

– Ai niin, te juhlitte kotona, eikö? Al-Rahim varmistaa.

Niin juuri. Kosonen kertoo, että Käpylän kirkossa järjestetään lisäksi aattona kaikille avoin joulujuhla, ja toivottaa miehet tervetulleiksi.

– Ehkä tulemme sinne tai järjestämme oman pienen juhlan, he pohtivat.

Ainakin Tariq ja Ahmed haluaisivat jouluksi tonttulakit. Lopuksi Nouri haluaa esittää yhden toiveen.

– Toivon, että jouluna olisi lunta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ensimmäinen joulu turvassa – Mustafan tie kulki Bagdadin luotisateesta espoolaiseen räntäsateeseen

Hengellisyys Hyvä elämä

Tänä jouluna Mustafa Al-Sudani tuntee olevansa turvassa ensimmäistä kertaa vuosiin. Syyrian sotaa paenneiden Kahlah Flahan ja Maher Almasihin perheessä joulu herättää sekä kiitollisuutta että koti-ikävää.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.