Tyhjän haudan kakku
 Jo loksahtavat vieraiden leuat, kun leivot kunnon kakun.

Jo loksahtavat vieraiden leuat, kun leivot kunnon kakun.

Tyhjän haudan kakku

Pääsiäisen perinneleivonnaisissa ovat pitkään puhaltaneet itäiset tuulet. Kahvipöydän komistuksena on kulitsa, baba tai rahkapiirakka. Mutta nyt lännestä saapuu uusi leivontarintama.

Amerikkalaiset, nuo kuppikakkujen keksijät, ovat tehneet herkustaan myös pääsiäisversion. Se syntyy helposti. Sulasta suklaasta muotoillaan risti, annetaan jähmettyä ja tökätään se keskelle leivonnaista. Kuppikakku-Golgata syntyy kolmesta rististä.

Amerikkalaisten leipurimestarien suosikkiaiheita näyttäisivät olevan risti sekä Jeesus ja tyhjä hauta. Jeesus-teemaisten kakkujen leipominen pääsiäisen aikaan on niin suosittua, että sanomalehti Phoenix New Times jopa listasi karmeimmat kakut ikinä.

Mutta osataan sitä muuallakin. Sydneyn kuninkaallisessa pääsiäisnäyttelyssä vuoden 2011 kakkujen koristelusarjan voittaja oli Cupcake Gallery. Voittajakakku oli Jeesuksen viimeinen ateria opetuslastensa kanssa. Seuraavana vuonna tekijälle irtosi samassa kisassa kolmas sija Jeesuksen elämää syntymästä kuolemaan kuvaavalla kakulla.

Jos taidot ja kärsivällisyys eivät riitä pikkutarkkoihin piperryksiin, tumpelompi leipuri valmistaa kakkupohjalevyjä, muotoilee niistä ristin ja kuorruttaa kakun haluamallaan tavalla. Päälle voi vaikka pursottaa: ”Hän on ylösnoussut!” Useat nettikaupat myyvät myös ristinmuotoisia kakkuvuokia.

Jaa tämä artikkeli: