null Työ vie eteenpäin

Työ vie eteenpäin

Taksin etuikkunalla vilkkuu navigaattori. Taksin omistaja Ali Faisal Abdi on tyytyväinen laitteeseen. Pääkaupunkiseudulla sekaannuksia voivat aiheuttaa eri kaupunkien samannimiset kadut, mutta navigaattori osoittaa eri vaihtoehdot heti.

Somalialaissyntyinen Faisal ajaa viikon aamuvuoroa ja viikon iltavuoroa, viisi tai kuusi päivää viikossa. Hänellä on yksi auto, toinen vakituinen kuljettaja ja yksi tuuraaja.

— Taksinkuljettajana on mukavaa, opin asiakkailta koko ajan. Suomalaiset kyselevät minulta Somaliasta ja ulkomaalaiset Suomesta.

— Kerran eräs amerikkalaisnainen oli unohtanut lompakkonsa toiseen taksiin. Soitin taksikeskukseen ja ilmoitin katoamisesta. Lompakko löytyi ja nainen hämmästyi kovasti. Hän sanoi, ettei hänen kotimaassaan lompakkoa olisi ikinä löytynyt.

Faisal on asunut Suomessa 17 vuotta ja niistä Vantaalla 11 vuotta. Somalia on Vantaalla kolmanneksi puhutuin vieras kieli venäjän ja viron jälkeen.

Taksia Faisal on ajanut vuodesta 2004 lähtien. Aiemmin hän oli töissä muun muassa kouluavustajana.

Taksinkuljettajan päivät ja asiakkaat voivat olla monenkirjavia, mutta Faisalin mielestä työssä ei ole suuria vaikeuksia.

— Aluksi jännitin, miten ihmiset suhtautuvat. En ole kokenut rasismia tai ongelmia ulkomaalaistaustani takia. Olen ajanut viisi vuotta taksia ja ehkä kolme kertaa on käynyt niin, että asiakas ei ole halunnut tulla kyytiini, Faisal kertoo.

— Työ on tärkeää, koska ihmisellä on oltava tekemistä. Kun on työtä ja toimeentulo, voi ajatella elämää eteenpäin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.