Osmo Rauhala: Ensimmäinen päivä — Valon synty.
Tyrvään kirkon uudet tuulet
Kansallismuseossa on esillä Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen luonnoksia Tyrvään Pyhän Olavin kirkon taideteoksia varten. Tuhopolton jälkeen uudelleen rakennettu keskiaikainen kirkko ja kahden arvostetun nykytaiteilijan teokset ovat maailman mittakaavassakin harvinainen tapaus.
Taideteosten suunnittelu aloitettiin vuonna 2004, varsinaiset maalaukset kirkkoon tehtiin vuosina 2006–09. Taiteilijoiden työ oli haastavaa myös teknisesti: kuinka pohjustaa puu niin, että sille tehdyt maalaukset säilyvät kylmässä ja kosteassa kirkossa tuleville sukupolville? Asiantuntija-apua saatiin muun muassa ortodoksisen kirkon ikonimaalareilta ja konservaattoreilta. Yksi talvi menikin materiaalien testaukseen.
Tyrvään Pyhän Olavin kirkon luonnokset näyttely tuo hyvin esiin kirkon taiteilijoiden erot. Rauhala käyttää öljyvärejä ja maalaa hitaasti, kerroksittain. Lavosen tyyli näyttää nopealta ja spontaanilta. Hänen teoksensa on tehty lyijykynällä ja seepialla tai vesiväreillä kerralla valmiiksi.
Lavosen maalauksissa keskiössä on ihminen ja hänen kasvonsa: kärsivä Jeesus ristintiellä ja hänen seuraajansa. Rauhalan töissä ihminen näkyy vain luomiskertomusta kuvaavan sarjan jalanjäljissä. Muuten hän maalaa kasveja, eläimiä ja symboleita. Hänen paratiisissaan syntiinlankeemuskertomusta kuvittavat norsut.
Uudelleen rakennettu Tyrvään Pyhän Olavin kirkko otettiin käyttöön viime elokuussa. Se on osoittautunut vetonaulaksi. Parin aukiolokuukauden aikana siellä kävi lähes 40 000 vierasta ja tulevan kesän opastusajat alkavat olla täynnä. Kirkko on ollut talven kylmillään ja aukeaa yleisölle jälleen 2.5. Kansallismuseossa puolestaan avataan 7.5. näyttely kirkon uudelleenrakentamisesta.
- Tyrvään Pyhän Olavin kirkon luonnokset -näyttely 12.9. asti Kansallismuseossa
- Kansallisaarre palaa -näyttely 7.5. alkaen Kansallismuseossa
- Tyrvään Pyhän Olavin kirkko avoinna yleisölle 2.5.–31.8.
Jaa tämä artikkeli: