Universumi syntyy Talvisirkuksessa
Oodi fysiikalle. Hulavanteita pyörittävä Susanna Vuorinen sai monet aplodit.

Oodi fysiikalle. Hulavanteita pyörittävä Susanna Vuorinen sai monet aplodit.

Universumi syntyy Talvisirkuksessa

Talvisirkus Kosmoksen alussa tyttö kysyy tieteilijä-enoltaan:

– Kun kuu kiertää maapalloa, niin mitä maapallo kiertää?

– Jos haluaa tietää universumista, pitää osata matematiikkaa, tieteilijä vastaa.

Sitten seuraa galakseja, pimeää energiaa ja tähtien kimallusta. Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Kosmoksen kunnianhimoinen tavoite on esittää kahdessa tunnissa universumin 14 miljardin vuoden historia nykypäivästä alkuräjähdykseen.

Onnistuuko se? Kyllä ja ei.

Galaksia muistuttaviin vannehameisiin pukeutuneet sirkustaiteilijat nauttivat teetä yhteisen pöydän ääressä, kunnes heidät kiskotaan yhä etäämmälle toisistaan. Maailmankaikkeus laajenee.

Kaikkien taitonumeroiden ajatus ei avaudu ilman taustatietoja universumin ja alkeishiukkasten lainalaisuuksista, mutta se ei estä esityksestä nauttimista. Sirkustaide toimii sellaisenaan.

Talvisirkus Kosmos tuntuu kuitenkin hetkittäin enemmän oppitunnilta kuin sirkukselta. Tytön ja tieteilijän keskustelu vie tarinaa eteenpäin, mutta vähentää esityksen intensiteettiä.

Esityksen yleistunnelma on kylmä ja tumma. Se kuvaa jatkuvasti jäähtyvää maailmankaik-keutta, jonka äärettömässä tyhjyydessä kappaleet matkustavat.

Välillä hevimiesten näköiset mustatakkiset pitkätukat vasaroivat ”atomia” raskaan musiikin tahdissa. Toisinaan strobovalot välkehtivät ja elektro soi.

Talvisirkuksen kolmen vuoden ikäraja tuntuu tänä vuonna melko matalalta. Ennakkoesitys oli liikaa osalle lapsikatsojista. Katsomossa huudeltiin ”Pelottaa!” ja ”Miksi on näin pimeää?” lähes yhtä tiuhaan kuin naurettiin. Joku purskahti itkuun.

Ehkä Talvisirkus Kosmos ins-piroi vähän isompia lapsia matemaattisten aineiden pariin?

Sika ja tontut vilahtavat näyttämöllä näön vuoksi. Talvisirkuksen tunnuksiksi muodostuneita hahmoja ei ole haluttu hylätä kokonaan. Esitys on silti kaukana jouluilottelusta, vaikka tieteilijä havainnollistaakin tytölle universumin laajenemista joulukuusen avulla.

Talvisirkus Kosmos eroaa selvästi Sirkus Finlandian kaltaisesta perinteisestä sirkuksesta. Uudessa sirkuksessa juoni on tärkeämpi kuin erilliset taidonnäytteet.

Hurjaruuthin 20. Talvisirkuksen takana ovat uudet tekijät. Sen käsikirjoitti kosmologi Syksy Räsänen yhdessä ohjaaja Davide Giovanzanan kanssa. Räsänen vastaa yleisön kysymyksiin maailmankaikkeudesta sirkusnäytösten jälkeen 14. ja 28. marraskuuta.

Talvisirkus Kosmoksen visuaalinen ilme on omaperäinen ja osuva. Näyttämöllä nähdään paljon kiiltävän mustaa vhs-nauhaa vanhoista videokaseteista.

Mutta selviääko Talvisirkuksesta, mitä tapahtui ihan alussa? Tieteilijä vastaa:

– Big Bang on suuri mysteeri.

Pihla Tiihonen
Talvisirkus Kosmos Kaapelitehtaan Pannuhallissa, Tallberginkatu 1 A,
6.1. asti. Liput viikonloppuina ja juhlapyhinä 2 tunnin esitykseen aikuisille, eläkeläisille ja lapsille 32/29/21 e, perhelippu 96 e. Arki-iltoina liput 27/24/16 e, perhelippu 78 e. Liput arkiaamujen 1 tunnin esitykseen 15 e. Lisätiedot www.talvisirkus.fi ja p. 09 565 7250.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: